Gyorsítják a Pfizer-vakcina szállítását

Újabb szerződést készít elő az Európai Bizottság 2022-2023-ra

Az Európai Bizottság megállapodott a Pfizer és a BioNTech vállalatokkal a koronavírus elleni oltóanyagok szállításának gyorsításáról, így a gyógyszercégek az eredeti szerződésben szereplő 200 millió adagon túl még 50 milliót szállítanak vakcinájukból áprilistól – jelentette be az uniós bizottság elnöke.

Ursula von der Leyen közölte, a szóban forgó 50 millió adag vakcinát a vállalatok eredetileg 2021 negyedik negyedévében tervezték szállítani, az oltóanyag azonban már a második negyedévben rendelkezésre áll majd. Ez az 50 millió dózis, melyet lakosságarányosan osztanak szét az uniós tagállamok között, segít pótolni a Johnson & Johnson vakcinája szállításának kedden bejelentett felfüggesztéséből adódó hiányt.

Fotó: 123rf.com

Von der Leyen bejelentette azt is, hogy az Európai Bizottság tárgyalásokat kezdett a két céggel az oltóanyag beszerzéséről szóló szerződés meghosszabbításáról 2023-ig. Az immáron harmadik szerződés 1,8 milliárd adag, második generációs vakcina szállítását írja majd elő a 2022-ben és 2023-ban – közölte. Eszerint nemcsak a vakcinák gyártása zajlik majd az EU-ban, hanem az azok elkészítéséhez szükséges valamennyi lényeges összetevő is az unióban fog készülni. Az Európai Bizottság más gyógyszergyártókkal is tervezi további szerződések megkötését – tájékoztatott a politikus.

A tagállamok keddig több mint 126 millió adag vakcinát kaptak, az összes beadott oltás száma átlépte a 100 milliót, melynek több mint egynegyede már a második adagot jelenti. Ezzel már több mint 27 millió ember rendelkezik védettséggel az Európai Unióban. (MTI)