Gyorsítják a Pfizer-vakcina szállítását

Tízmillió, későbbre ígért adag már a második negyedévben megérkezik

Az Európai Bizottság 10 millió adag vakcina második negyedévi gyorsított szállításáról állapodott meg a Pfizer amerikai gyógyszergyártóval és partnerével, a BioNTech német biotechnológiai céggel – közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Twitteren.

A gyorsított eljárás keretében az uniós tagállamoknak szánt 10 millió adag a BioNTech/Pfizer teljes vakcinaszállítását 200 millió adag fölé növeli az adott negyedévben. A 10 millió dózist a harmadik és negyedik negyedévben szállítani tervezett 100 millió adagból vonják le. A keddi megállapodást a tagállamoknak még jóvá kell hagyniuk.

MTI/Rosta Tibor

Az Európai Bizottság március 10-én jelentette be, hogy megállapodást kötött a BioNTech/Pfizer vállalatokkal, és ennek értelmében a következő két hétben négymillió adag oltóanyagot bocsátanak a tagállamok rendelkezésére a koronavírus-gócpontokban kialakult helyzet leküzdése és a határforgalom zavartalan fenntartása érdekében.

Ezek szintén a már lekötött oltóanyag-mennyiségeken felüli dózisok.

A Pfizer/BioNTech-vakcina volt az első, amelyre forgalmazási engedélyt adtak ki az EU-ban. Az oltások beadása tavaly karácsonykor kezdődött meg. A beszerzéseket a tagországok megbízásából intéző Európai Bizottság tavaly novemberben 300 millió, január elején további 300 millió adag megvásárlásáról kötött szerződést. (MTI)