Hamarosan újabb két vakcina válhat elérhetővé

Egy kínai és egy indiai gyártású oltóanyagot vizsgál az OGYÉI

Két új koronavírus elleni vakcinát engedélyezett ideiglenesen az Országos Gyógyszerészeti- és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) – jelentette be az országos tisztifőorvos. A kínai CanSino és a CoviShield, az AstraZeneca/Oxford Indiában gyártott vektorvakcinája lesz beadható Magyarországon.

Az OGYÉI azt írta, ideglenes gyógyszeralkalmazási engedélyt adott ki a CoviShield vakcinára, mely az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca közösen fejlesztett vektoralapú készítményének a Serum Institute of India részére átadott technológiájával, licenszmegállapodás keretében átadott dokumentáció alapján készül Indiában.

MTI/Mészáros János

A CoviShield vakcinára a kanadai gyógyszerészeti hatóság (Health Canada) februárban adott ki veszélyhelyzeti alkalmazási engedélyt. Az engedély kiadása az eredeti AstraZeneca-vakcinával való összehasonlításon alapult, és megállapították, hogy a két termék szükséges mértékben hasonló, így a CoviShield hatásossága és biztonságossága megfelelő.

A CanSino Biologics Inc. és a Pekingi Biotechnológia Intézet által fejlesztett védőoltás szintén egy vektoralapú vakcina. A készítmény előnye, hogy már egyetlen oltás is elegendő a védettség eléréséhez.

Az OGYÉI lehetővé tette a vakcina beérkezését, a beérkező mintákat az NNK laboratóriumában vizsgálják.

E készítmény dokumentációját az OGYÉI már tavaly decemberben áttekintette, a gyártó cég pedig megküldte a gyógyszerhatóság kérdéseire adott válaszait.

A szóban forgó védőoltások felhasználására csak az engedélyezési folyamat és a laboratóriumi vizsgálatok lezárulta után kerülhet sor. E vizsgálatok során a szakembereknek meg kell győződniük a vakcinák biztonságosságáról, hatásosságáról és a megfelelő minőségéről. (MTI)