Három innovatív javaslat

Javaslatcsomagot állított össze a kormány számára az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) a gyógyszer-finanszírozás megújítására ‒ erről  Holchacker Péter, a szervezet igazgatója tájékoztatta a nyilvánosságot. Abban a gyógyszerkassza 40 milliárd forintos megerősítését, a gyógyszerbefogadások egyszerűbbé tételét, valamint a gyógyszeripari különadó egészségügyre történő kizárólagos felhasználását javasolják.

Azzal érvelnek, hogy a költségvetés gyógyszerre ma reálértéken 20 milliárddal kevesebbet költ, mint 2008-ban, ha pedig a V4-országok GDP-arányos átlagához is szeretnénk felzárkózni, ahhoz további 20 milliárd forintra lenne szükség. Szerinte, ha ez a 40 milliárd forint megjelenik a rendszerben, azt az innovatív terápiák befogadására lehet felhasználni.

A szakmai szervezet következő javaslata egy egyszerűbb, kiszámíthatóbb és gyorsabb gyógyszerbefogadási rendszer kialakítására vonatkozik. Úgy látják, a gyógyszerbefogadási kérelem benyújtásától számítva egy éven belül meg kellene születnie az érdemi döntésnek, szemben a mostani, évekig elhúzódó folyamattal.

Fotó: 123rf.com

Emlékeztetett, a 2016-os gyógyszerbefogadásokat követően több mint két évet kellett várni újabbak kihirdetésére. Jelenleg is több mint 70 készítmény vár döntésre, miközben Bulgáriában, Romániában, Lengyelországban és Szlovákiában évente átlagosan 16 új hatóanyag került be a támogatott készítmények körébe.

A gyógyszergyártókat évek óta sújtó iparági különadókkal kapcsolatban a szövetség javaslata az, hogy – bár annak mértékét nem tartják indokoltnak -, legalább felhasználása legyen kedvezőbb az ágazat számára. A befizetésekből szerintük olyan intézkedések is születhetnének, amelyek javítják az ellátás hatékonyságát. Ilyen például különböző betegregiszterek létrehozása és működtetése, vagy a gyógyszeres terápiák korai hozzáférését biztosító programok megvalósítása. Emellett szorgalmazzák azt is, hogy a Magyarországon folyó klinikai kutatások költsége számítson k+f ráfordításnak, és annak egy része legyen leírható a különadóból.