Három oltás véd a legjobban a koronavírus-fertőzés ellen

Egy globális elemzés kimutatta, hogy mindegy, milyen oltásokról van szó

A dózisok száma, nem pedig a vakcinakombináció a kulcs az immunitás fokozásához a koronavírus-fertőzés ellen – ezt állapította meg a mindeddig legnagyobb ilyen jellegű kutatás, melyet a Guardian brit lap online kiadása ismertetett.

Az elemzés szerint ugyanannak a koronavírus-fertőzés elleni vakcinának három adagja vagy az oltások kombinációja ugyanolyan jól működik a fertőzés megelőzésében. Korábban több tanulmány született az egyes koronavírus elleni vakcinák hatékonyságáról, az oltások kombinációival kapcsolatban azonban, különösen az idősek és gyenge immunrendszerű emberek esetében, nem voltak egyértelmű eredmények.

MTI/Balázs Attila

A BMJ nevű folyóiratban közzétett tanulmány szerzői több mint százmillió ember adatainak elemzéséből állapították meg, hogy az oltások száma a kulcs az immunitás fokozásához, nem pedig az oltáskombinációk. Három adag azonos vakcina vagy különböző típusú vakcinák kombinációja összehasonlíthatóan jól megelőzi a koronavírus-fertőzést, még a különböző vírusváltozatok esetében is.

A koronavírus-fertőzések és halálesetek számának gyors csökkenése ellenére a csökkenő oltási immunitással és az új változatokkal kapcsolatos aggodalmak miatt fontos megérteni, hogy mely oltáskombinációk a leghatékonyabbak – olvasható a tanulmányban.

A Kínai Hongkongi Egyetem (CUHK) kutatói az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 38 Covid-adatbázisában kerestek tanulmányokat és cikkeket 2022. március 8-tól heti rendszerességgel. Végül 53 tanulmányt elemeztek, amelyek százmillió embert érintettek, és amelyekben 24 vakcinakombináció szerepelt.

A CUHK kutatói megállapították, hogy a nem súlyos koronavírus-fertőzések ellen bármelyik mRNS-vakcina három adagja tűnik a leghatékonyabbnak (96 százalék), és egyúttal bármelyik mRNS-vakcina három adagja csökkenti a leghatékonyabban (95 százalék) a Covid-19 miatti kórházi kezelés szükségességét.

Az elemzés azt is kimutatta, hogy bármely háromdózisú kezelés – legyen akár heterológ vagy homológ – minden korcsoportban, még a 65 év felettieknél is magasabb immunitást vált ki, mint a kétdózisú homológ kezelés. A tanulmány szerint az immunhiányos betegek esetében a heterológ vagy homológ kezelés részeként adott harmadik mRNS emlékeztető dózis szintén nagymértékben javítja a védelmet a két dózishoz képest. A három dózisból álló vakcinasorozat hatékonysága a Covid-19-cel kapcsolatos halálozás szempontjából azonban bizonytalan.

A kutatók az elemzés korlátaira is rámutattak: mások mellett arra, hogy az elégtelen információ miatt nem határozták meg az elsődleges oltások vagy emlékeztető oltások optimális időzítését. „Az mRNS emlékeztető oltás ajánlott bármely kétdózisú vakcina kiegészítésére. A heterológ és a homológ háromdózisos oltássorozatok összehasonlíthatóan jól működnek a koronavírus-fertőzések megelőzésében, még a különböző változatok ellen is” – hangsúlyozták a kutatók. (MTI)