Hazai gyógyszerjelölt az Alzheimer-kór ellen

Az MTA doktoraként és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának tudományos tanácsadójaként nemzetközi szinten is elismert szakmai karriert tudhat magáénak dr. Puskás László, aki kutatócsoportjával jelenleg az Alzheimer-kór egy ígéretes, új gyógyszerjelöltjének fejlesztésén dolgozik. A szegedi Avidin Kutató, Fejlesztő és Kereskedelmi Kft. alapító tulajdonosa és ügyvezetője a hazai gyógyszerfejlesztésben rejlő lehetőségekről és buktatókról, az Alzheimer-kutatás irányvonalairól beszélt a Pharma Tribune-nek.

Tudományos karrierjének kiemelkedő elismeréseként a közelmúltban Gábor Dénes-díjjal tüntették ki dr. Puskás László szegedi biológust, az innovatív gyógyszerkutatás egyik hazai úttörőjét. Azok közé az elkötelezett kutatók közé tartozik, akik elképzeléseiket Magyarországon szeretnék valóra váltani. Az alapkutatásban és az alkalmazott kutatásban egyaránt otthon van, és vallja, hogy az elért eredmények a befektetett munka, az „irányított véletlen” és a szerencsefaktor együttes eredői.

 – Mióta foglalkozik gyógyszerkutatással?

– Közel két évtizede. Az Avidin Kft. 2002-ben alakult, ekkor azonban még nem a gyógyszerkutatáson volt a fő hangsúly. Kezdetben főleg külföldi cégeket képviseltünk, illetve disztribúciós munkákat végeztünk, és az ezekből befolyó összegeket fektettük be kutatás-fejlesztésbe. Idővel a pályázati források is egyre nagyobb szerephez jutottak. Az üzleti modellünk tulajdonképpen még ma is hasonló: befektető nélkül működünk, és a kutatásra fordított pénzt pályázatokból, termékértékesítésből, valamint a saját szolgáltatásaink hazai, illetve külföldi értékesítéséből teremtjük elő. Hogy konkrét példát mondjak: a világ számos országából – köztük Kínából, Koreából, az Egyesült Államokból, Angliából – importált vegyszereket és műszereket forgalmazunk Magyarországon, ami biztos bevételi hátteret jelent, de hasonlóan fontos irányt képvisel az általunk fejlesztett genomikai és egyéb (sejt)laboratóriumi reagensek értékesítése is, ami elsősorban az európai országokba és Japánba irányul.

A teljes cikk a PharmaOnline oldalán olvasható.