Hiánylistán háromszáz gyógyszer

Átmeneti hiány van 365 gyógyszer esetében, ez a készítmények egy százalékát érinti – derül ki az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) adataiból, amelyeket a Világgazdaság összegez.

A hatóság honlapján lévő másik adatsor szerint pedig 443 olyan gyógyszer is van, amelynek a forgalmazása már hónapok vagy akár évek óta szünetel Magyarországon – hívja fel a figyelmet Világgazdaság. Az okok között üzleti döntés, hatóanyag-beszerzési probléma, kereskedelmi ok, valamint megszűnő forgalmazás szerepel. De létezik helyettesíthetőségi lista is több mint hatezer tétellel.

Márciusban több népszerű megfázás elleni készítmény is felkerült raktározási és szállítási gondok miatt a hiányzó gyógyszerek listájára, de azt ígérik, március végére megoldódnak az ellátási gondok. Csaknem fél éve hiánycikk a rotavírus elleni vakcinák egyike, és előreláthatólag májusig nem is lesz kapható a patikákban. Az átmenetileg hiányzó gyógyszerek listájára került egy gyermekeknek készült hepatitis B elleni vakcina is, amely már tavaly augusztus óta szerepel a listán. A vakcina gyártási nehézségek miatt jövő év március végéig nem lesz elérhető, ezért ezt is egyedi importból szerzi be a hatóság.

A hiányzó gyógyszerek 8 százaléka egyéb kiszerelésben folyamatosan kapható, 13 százalékuk más hatáserősségben áll rendelkezésre, 40 százalék esetében ugyanaz a hatóanyag más gyógyszerben elérhető, további 30 százalék pedig hasonló indikációban más készítményben van a hazai gyógyszerkínálatban. Az OGYÉI szerint csak 9 százaléknyi az olyan gyógyszer, amelyből egyedi importra vagy nagyobb tételű kontingensbehozatalra van szükség.

(forrás: Világgazdaság)
 
 

HOZZÁSZÓLÁSOK

  1. MarketingPirula szerint:
    2019. március 17. 15:32

    SZOMORÚ HOGY EGYIK NAPRÓL A MÁSIKRA NINCS GYÓGYSZER,CONTRAMAL,ÉVEK ÓTA EZT SZEDEM EGYSZERÜEN ELTÜNIK.

Szóljon hozzá!

(Kötelező.)

(Kötelező - nem jelenik meg.)

(Nem kötelező.)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>