Hova tart a magyar egészségbiztosítás(i piac)?

Az egészségügyi ellátórendszert nem fenyegeti az összeomlás, maximum a kettészakadás, és ha ez politikailag nem okoz problémát, akkor senki sem fog hozzányúlni – tudósít a medicalonline.hu a Medical Tribune konferenciájáról.

A Medical TriubuneMerre tovább, egészségbiztosítás(i piac)?” című konferenciáján többek között arra keresték a választ, hogy az elmúlt években hallatlan dinamizmussal fejlődő magánegészségügyi piac felkelti-e végre annyira a kormány érdeklődését, hogy hajlandó e szegmens régóta várt szervezeti kereteinek kialakítására.

Találgatások

Kormány-, és egészségügyi program hiányában, az érintett szakemberek  jobbára különböző politikai rendezvényeken elhangzó mondatokból, „jelekből” próbálják kitalálni a kormányzati szándékokat. Sinkó Eszter, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának igazgató-helyettese szerint fontos, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) versenyképességi programjának az egészséges társadalommal foglalkozó fejezete kiemelten szól például az ellátásokhoz való hozzáférés javításáról, a definiált alapcsomag hiányáról, amelynek következtében a magán egészségbiztosítás nem tudja betölteni kiegészítő finanszírozási szerepét. A Pénzügyminisztériumi programból azt tartotta említésre méltónak, hogy ugyan a tárca új finanszírozási rendszer bevezetésének szükségességéről szól – ám legfeljebb 2021-től. S bár elismerik, hogy valós költségen kell finanszírozni az ágazatot, ám ebből számukra nem következik, hogy növelni kellene a közkiadások szintjét, ami ezer sebből vérzik.

Mire vágyik a magyar beteg?

A magyarok legnagyobb félelme, hogy súlyosan romlik az ellátórendszer minősége, ez annyira beleivódott a köztudatba, hogy a kisebb pozitív változásokat már észre sem veszik. Ám ez az érzés nem az öngondoskodás irányába tereli őket, hanem továbbra is az államtól várják a megoldást. A Medical Tribune megbízásából készített exkluzív felmérésből is ez derül ki.

Hogy pontosan mit szeretnének a magyarok, és hogy milyen kérdéseket feszegetett még a konferencia, megtudhatja a medicalonline.hu cikkéből.

Szóljon hozzá!

(Kötelező.)

(Kötelező - nem jelenik meg.)

(Nem kötelező.)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>