Idén 3 százalékos lehet az árbevétel-növekedés

A Richter Gedeon Nyrt. az idén euróban számolva a csoport szintű árbevételének 3 százalékos növekedésére számít – mondta Orbán Gábor, a gyógyszeripari vállalat vezérigazgatója az idei első kilenchavi eredményeket értékelő sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A gyógyszergyártás szegmensben ennél nagyobb, akár 4 százalékot meghaladó növekedéssel számolnak.

A nagykereskedelmi tevékenység inkább csökkenést mutat az év végéig, a gyenge első negyedév után, ugyanakkor a vezérigazgató szerint ez nem hat a profitabilitásra.

A vállalat exportpiacai közül Nyugat-Európában a tavalyihoz hasonló forgalomra számít a Richter az idén. A kiemelt régiók között az amerikai piacon már akár 45 százalékos is lehet az árbevétel bővülése, míg az első fél év után 20 százalékos emelkedést vártak.

A vezérigazgató elmondta: a Richter originális, cariprazine hatóanyagú antipszichotikuma, a Vraylar értékesítésének további emelkedésére számítanak az amerikai piacon, a gyógyszerhez kapcsolódóan 7,9 milliárd forint (+12,4 százalék) egyszeri mérföldkő bevételt könyvelhettek el az első három negyedévben. Az időszakban a Vraylar jogdíj-bevételek 89,6 százalékkal 56,55 milliárd forintra nőttek, jelentősen hozzájárulva az árbevételhez. Az amerikai piac súlya jelentősen megnőtt, az innen származó árbevétel 64 százalékkal 80,5 milliárd forintra bővült.

Rekord árbevételt értek el idén az első kilenc hónapban, ami így 12,8 százalékkal 416,4 milliárd forintra bővült. Ez növekvő bruttó fedezettel és fedezeti hányaddal párosult. Minden főbb mutatóban kétszámjegyű növekedést értek el az első kilenc hónapban, azzal együtt, hogy a járványhelyzet jelentősen visszavetette a gyógyszerértékesítést, az orvoslátogatók és orvosok személyes találkozását korlátozó intézkedések továbbra is kedvezőtlenül érintik promóciós tevékenységüket.

Folytatódott a kiemelt specializált termékek körének bővülése, ami a cég stratégiájának a lényege, miszerint a jövedelmezőséget ezek a termékek adják. A cariprazine árbevétele 74 százalékkal 67,13 milliárd forintra (193 milliárd euró) nőtt. Az Esmya nőgyógyászati készítmény forgalomból kivonásának a harmadik negyedévben már nem volt hatása.

MTI Fotó: Bruzák Noémi

Az árbevételre kedvezően ható tényezők között kiemelte még, hogy az EU-piacon nőtt egyebek közt az orális fogamzásgátlók árbevétele.

A kedvezőtlen hatások közé sorolta az orosz és a kínai piacok eseményeit. Az orosz piacon új hatósági árakat vezettek be 2021 elejéig, a promóciós tevékenység pedig nehézkesen indult újra. Kínában az egyik gyógyszerük támogatásának megszűnése miatt 45 százalékkal visszaesett az árbevétel, a korábban kiszállított tételekre utólagosan értékvesztést kellett elszámolni.    Orbán Gábor elmondta: a hazai blue chipek között magasnak számító arányú, 67 százalékos a nemzetközi befektetők tulajdoni hányada a Richterben, a Tihanyi Alapítvány, és a Maecenas Universitas Corvini Alapítvány 10-10 százalékkal, belföldi befektetők 8 százalékkal, a Magyar Állam 5 százalékkal rendelkezik.

A koronavírus elleni készítmények fejlesztése a vállalásaiknak megfelelően folyamatosan halad.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken közölt gyorsjelentés szerint az elemzői várakozásokat meghaladóan nőtt a Richter Gedeon Nyrt. árbevétele és nyeresége idén a harmadik negyedévben és az első három negyedévben egyaránt. A gyógyszeripari vállalat az idén január-szeptemberben konszolidáltan 84,3 milliárd forint adózott nyereséget ért el, ami 36 százalékkal nagyobb az előző év azonos időszakához képest, árbevétele pedig 12,8 százalékos emelkedéssel 416,4 milliárd forint lett.

A Richter részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek. Az elmúlt évben a legmagasabb árfolyama 7395 forint, a legalacsonyabb 5200 forint volt.