Idén megkapjuk a Szputnyik-vakcina gyártási technológiáját

Az oroszok szerint felgyorsult a WHO eljárása az oltóanyag elismerésére

Létrejött a megállapodás arról, hogy Magyarország még idén megkapja az orosz Szputnyik koronavírus elleni vakcina gyártásához szükséges technológiát az épülő Nemzeti Oltóanyaggyár számára – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

„Megállapodtunk abban, hogy az oltóanyagokkal kapcsolatos együttműködést új, magasabb dimenzióba léptetjük” – jelentette be Szijjártó Péter, miután csütörtökön Moszkvában tárgyalt Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszterrel. Hozzátette, az orosz vakcinára világszerte nagy a kereslet, így Magyarországnak komoly gazdasági érdeke fűződik ahhoz, hogy kivegye a részét a készítmény gyártásából és ezáltal globális piacra lépéséből.

MTI/Czeglédi Zsolt

A közlemény szerint november végére összehívták a magyar-orosz gazdasági vegyes bizottság ülését, ott tisztázzák majd a Szputnyik magyarországi gyártásának részleteit is.

Mihail Murasko azt mondta, felgyorsult az Egészségügyi Világszervezet (WHO) eljárása a Szputnyik-vakcina elismerésére. Az orosz kormány szerdán írja alá azt a megállapodást a szervezettel, amelynek alapján lebonyolítják az eljárást. (MTI)