Ígéretes gyógyszerfejlesztés a fájdalomcsillapítás területén

A neuropátiások számára tervezett gyógyszer túl van a preklinikai vizsgálatokon

Sikeresen végezték el az első vizsgálatokat embereken azzal az új működési elven alapuló fájdalomcsillapító gyógyszerrel, amelynek kifejlesztése a Pécsi Tudományegyetem és a Semmelweis Egyetem szakembereinek köszönhető.

A PTE közleménye szerint a nem kezelhető vagy nehezen csillapítható krónikus idegi fájdalomállapotok kezelésére tervezett orvosság kifejlesztése egy 1,4 milliárd forintos európai uniós támogatás keretében indult 2016-ban. A PTE farmakológusai és a Semmelweis Egyetem (SE) vegyészei felfedezésén alapuló kutatás eredményeként a későbbiekben az úgynevezett neuropátiás fájdalom elszenvedői kaphatnak új gyógyszert.

123rf.com

Neuropátiásnak számít a baleset során sérült ideg fájdalma, a cukorbetegséghez vagy bizonyos gyógyszeres kezelésekhez kapcsolódó érzőideg-sérülés és a krónikus ízületi gyulladásban szenvedők fájdalomállapota.

A preklinikai vizsgálatok során mára meghatározták a hatóanyag és a bélben oldódó kapszula pontos fizikai-kémiai tulajdonságait, feltérképezték, hogy milyen hatással van a fájdalommal kapcsolatos folyamatokra és egyéb szervrendszerekre, mennyire biztonságos, és mi történik vele a szervezetben. A gyógyszerhatósági engedélyezés után már sikeresen elvégezték az első, egészséges önkéntesek részvételével zajló humán vizsgálatokat is – olvasható a közleményben.

A fejlesztések folytatásaként a részben magyar tulajdonban lévő bécsi központú Algonist GmbH-val közösen tervezik a további klinikai vizsgálatokat krónikus idegi fájdalomtól szenvedő betegeken. (MTI)