Indul a Richter új székházának építése

Drágább lett volna felújítani a régit, mint építeni egy környezetbarát újat

Letették a Richter Gedeon új központi irodaépületének alapkövét a főváros 10. kerületében. A 17 400 négyzetméter alapterületű komplexum 2023 decemberére készülhet el, a beruházás tervezett összköltsége 15 milliárd forint.

Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója az alapkőletételen azt mondta, a telephely újabb bővítése bizonyítja, hogy a gyógyszergyártó 150 éve született alapítójának értékrendje értékálló, így tudott a cég 120 éve sikeres lenni, és folyamatosan megújulni. A vállalat számít magasan képzett szakembergárdája, elkötelezett munkatársai kitartó munkájára: világszínvonalú teljesítményükkel hozzájárulnak nemcsak a Richter, hanem az egész magyar gyógyszeripar és gazdaság fejlődéséhez – tette hozzá Orbán Gábor.

Bogsch Erik. Fotó: MTI/Illyés Tibor

A vezérigazgató szerint az új épület tervezésekor elsődleges szempont volt az innovatív, együttműködésre ösztönző terek létrehozása, emellett a jövő generációk igényeire is figyelnek kell, ezért fenntartható épületet hoznak létre. Példaként említette az újrahasznosított anyagokat, valamint azt, hogy az épület energiaellátását környezetbarát, a talaj hőjét hasznosító hűtő-fűtő berendezések biztosítják majd.

Az új, 6 emeletes irodakomplexumban 420 irodai alkalmazott elhelyezésére lesz lehetőség, helyet kap többek között egy 120 fős, kettéosztható rendezvényterem.

A mélygarázsban 74 parkolót és 60 kerékpártárolót, a felszínen 10 elektromosautó-töltő állomást alakítanak ki.

A rendszerváltozás után a cég elsődleges feladata a versenyképességének megteremtése volt, és a működéssel, gyártással kapcsolatos beruházások most is elsőbbséget élveznek, de a régi irodaépület felújítása nagyobb költséggel járt volna, mint egy új létrehozása – indokolta a beruházást Bogsch Erik, a Richter igazgatóságának elnöke.

Az eseményen jelen lévő Varga Mihály pénzügyminiszter egyebek mellett azt mondta, a gyógyszeripar a gazdaság egyik húzóágazata, és válságállónak is bizonyult: 2020-ban a bruttó hozzáadott értéke másfélszerese lett a 2010-esnek. A miniszter emlékeztetett, hogy a magyar áruexportban már 5 százalék fölé nőtt a gyógyszerek és gyógyszerészeti termékek súlya. (MTI)