Interjú Bogsch Erikkel

Az adópolitika jó Magyarországon, de az iparpolitikában nem érezzük a támogatást – mondta a növekedés.hu-nak Bogsch Erik, a Richter Gedeon Nyrt. elnöke.

Milyen év az idei a Richter életében? 

Idén a második félévben sikerült megoldást találnunk a szerializáció által okozott problémákra. Ez az eljárás röviden azt jelenti, hogy a hamisítás kiszűrése érdekében minden doboz kap egy egyedi azonosítót, sorszámot, a doboz pedig jobban le van zárva, nehezebb kinyitni. Az intézkedés deklarált célja a gyógyszerhamisítás megnehezítése, azt azonban hozzátenném, hogy Magyarországon a zárt patikaláncokba eddig sem került hamis gyógyszer.

A valódi problémát az internetes rendelések jelentik, amire a szerializáció sajnos továbbra sem nyújt hatékony megoldást. Mindenesetre az eddigi lépések jelentősen megnövelték a költségeinket, ugyanis a gépek beszerzése, az ehhez kapcsolódó szoftver és az állandó kiadások már több mint 7 milliárd forintot tettek ki.

A tapasztalataink szerint a szerializáció legsúlyosabb hatása a termelés lassítása volt, ami 1015 százalékos kapacitáscsökkentést okozott. Ezzel a problémával nem vagyunk egyedül, az intézkedés más gyógyszergyártók életét is jelentősen megnehezítette. A felmerült problémák ellenére a korábbi előrejelzésekhez képest várhatóan jobb évet zár majd a Richter.

Annak idején mindig felemelte hangját az erős forint ellen. Most elégedett? 

A versenyképességünk szempontjából a jelenlegi árfolyamsáv kedvező számunkra, hiszen az árbevételünk 90 százaléka exportból származik.

Már van pár év tapasztalat a Richter kettős vezetéséről. 2017 végétől Orbán Gábor lett a vezérigazgató, Ön pedig megtartotta az elnöki posztot. Hogy vált be az új felállás?

Az új felállás nagyon hatékonyan működik. Új pozíciómban én vagyok a felelős a kereskedelem, a külföldi leányvállalatok, valamint a PR és a kormányzati kapcsolatokért. Naponta többször egyeztetek a vezérigazgatóval, kiváló az együttműködésünk.

Mennyire tudta elengedni a cégvezetést?

25 évig vezettem a Richtert. Nem okozott gondot a napi munka átadása, mert lelkileg felkészültem erre. Igaz, minden nap továbbra is reggel 7-re járok, a családom szóvá is teszi, hogy nem látnak eleget otthon. Rendszeresen felteszem magamnak a kérdést, hogy hozzá tudok-e még tenni a cég működéséhez, és egyelőre úgy látom, hogy igen.

A teljes interjú a növekedés.hu oldalán olvasható.