Interjú Greskovits Dáviddal

„Nagyon fontos megjegyezni, hogy a magyar gyógyszeripar a kutatás-fejlesztés által vezérelt, exportorientált iparág: k+f költségre több mint 67 milliárd forintot költött a magyarországi gyógyszeripar” – sorolta az InfoRádióban a fő számokat a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (Magyosz) most megválasztott elnöke.

A Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének, mint érdekképviseletnek 35 tagintézménye van, ebből 18 magyarországi gyógyszergyártó, 15 ezer munkavállaló tartozik az ernyő alá, és összedolgozik az egyetemekkel, akadémiai intézetekkel, jelentős innovációs tevékenységet is végezve, máskülönben nem is tudna életben maradni körülbelül száz év, világháború és privatizációs időszak után is.

Fájó pontnak nevezte ugyanakkor a gyógyszeres dobozokra felkényszerített új elemeket.

„2019 februárjától az Európai Unió területén olyan vényköteles terméket, amely nem rendelkezik egyedi azonosítószámmal, nem lehet forgalomba hozni. Ennek a rendszernek a kiépítése, működtetése teljes egészében az uniós ajánlások alapján a gyógyszergyártók büdzséjét terheli. Magyarországon a gyógyszeripar erre egyszeri kiadásban több mint 20 milliárd forint összköltséget allokált. Csak hogy lehessen érteni: egy-egy gyártósor felszerelése több mint 100 millió forint; ez olyan beruházás, ami sem a termelékenységet, sem a foglalkoztatást nem növeli, sőt a csomagológépeket csak lassítja a kötelező újítás”- részletezte Greskovits Dávid.

A teljes cikket és a hanganyagot az infostart.hu oldalán.