Itt vannak az új típusú mikrotűk

Vége a

A Cardiff Egyetemen olyan új típusú mikrotűt fejlesztettek ki, mely az emberi hajszálnál is jóval vékonyabb – írja a pharmaonline.hu. Vége a tűktől való rettegésnek!?

Az angliai Coventry University kutatóival együttműködve és az Innovate UK pályázati program támogatásával a végső fázisba jutottak a fejlesztések a walesi Cardiff Medicentre mikrotűs technológiai programjában.

Az eszköz bizonyos orvosi alkalmazások esetén sokkal hatékonyabban képes a szervezetbe juttatni az oltóanyagot vagy a gyógyszert, mint a hagyományos bőr alá adott injekciók. Ráadásul a rengeteg, kis felületen egymás mellett elhelyezkedő apró hegy szabad szemmel alig látható, így egyáltalán nem hasonlít gyerekek által rettegett „szurira”. Arról már nem is beszélve, hogy az eszközt nem tű, hanem tapasz formájában lehet alkalmazni, így gyakorlatilag teljesen fájdalommentesen, mivel az apró mikrotűk alig hatolnak be a bőr alá.

Az oltóanyagok beadásán túl más célokra is lehet használni majd: az inzulin fájdalommentes beadása, diagnosztikai célú intradermális folyadékeltávolítás, valamint betegségek korai diagnosztizálása, fájdalomcsillapítás. A sekély penetráció egyben azt is jelenti, hogy a mikrotűkkel jobban, pontosabban adagolhatók a készítmények lokalizált bőrproblémák vagy a bőrrák bizonyos formái esetén. További előny, hogy a mikrotűk alkalmazása során sokkal kevesebb hulladék keletkezik, illetve a gyártástechnológiából adódóan előállítási költsége mindössze a tizede a jelenleg forgalmazott eszközökének.