Javult a magyarok általános egészségértése

Annak megértésében léptünk előre a legnagyobbat, hogy mire jók az oltások

Az elmúlt hat évben javult a legtöbb területen a magyarok egészségértése, és emelkedett azok száma, akik könnyebben megtalálják és jobban értik az egészséggel kapcsolatos információkat – közölte reprezentatív felmérése alapján az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete.

A közlemény szerint a 2015-ben és 2021-ben végzett országos felmérésből kiderült, hogy a magyarok a korábbinál könnyebben találnak információt az őket érintő betegségek tüneteiről: 2015-ben a megkérdezettek 30 százaléka, 2021-ben már a válaszadók 45 százaléka állította, hogy könnyű ilyen információt szerezni.

123rf.com

Az idei kutatásban résztvevők 92 százaléka szerint inkább könnyű vagy nagyon könnyű információt találni a koronavírus-fertőzés tüneteiről és kezelési lehetőségeiről, valamint hasonló arányban gondolják a magyarok, hogy értik is a védekezési lehetőségeket.

Ugyanakkor 10 százalék felett van azok aránya, akiknek a betegségükhöz kapcsolódó egészségügyi információk megszerzése nehézséget okoz, és a válaszadóknak közel 20 százaléka jelezte, hogy nehéz megértenie az élelmiszerek csomagolásán olvasható információkat. A felmérésből kiderült az is, hogy 19-ről 6 százalékra csökkent azoknak az aránya, akiknek nehézséget okoz megérteniük, amit az orvosuk mond.

Az egészségértés szintje alacsonyabb a kisebb településen élők és alacsonyabb iskolai végzettségűek esetében.

A védőoltásokkal kapcsolatos egészségértés kiugró eredményt mutat: 2015-ben a megkérdezettek több mint 20 százalékának nehézséget okozott megérteni, hogy miért van szüksége védőoltásokra, 2021-re viszont az arányuk 4 százalékra csökkent – írta az egyesület, amely szerint ez valószínűleg a koronavírus-járványnak köszönhető. Ezzel együtt a válaszadók 17 százalékának nehézséget okoz dönteni arról, hogy beadassa-e magának a koronavírus elleni oltást. (MTI)