Jogsértően reklámozott köhögéscsillapítót talált a GVH

Nem a megfelelő kategóriába sorolva jelentették be a terméket

Jogsértően népszerűsítette forgalmazója a Naturseptin köhögés- és torokfájás-csillapító termékeket a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálata szerint. A cég már az eljárás előtt megszüntette a szabályozásba ütköző gyakorlatot, ezért nem kapott bírságot – közölte a GVH.

A vizsgálat feltárta, hogy az Aflofarm Kft. orvostechnikai eszközként jelentette be az általa forgalmazott Naturseptin nyalóka és rágóbonbon termékeket az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnél, ezzel pedig több jogsértést is elkövetett a népszerűsítésükkor.

A termékek helyes besorolása a gyógyászati segédeszköz lett volna, a termékkör reklámozására azonban szigorúbb ágazati szabályozás vonatkozik, melyet a forgalmazó nem tartott be. A Naturseptin köhögés- és torokfájás-csillapítók hirdetései így jogsértően mellőzték a termékkategória feltüntetését és a kötelező tájékoztató szöveget, illetve a használati útmutatótól eltérően mutatták be a termékeket.

A GVH megállapította azt is, hogy a reklámokban házi gyermekorvos ajánlása látható, ami szintén ellentétes a gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök kereskedelmi gyakorlatára vonatkozó szabályokkal.

A cég az eljárás során együttműködött a versenyhatósággal, elismerte a jogsértést, és már az eljárás megindítása előtt, saját elhatározásából megszüntette a jogsértő reklámgyakorlatot. Többlépcsős, a gyógyszerészeti hatóság ellenőrzését is beiktató megfelelési programot dolgozott ki annak érdekében, hogy elkerülhesse a jövőbeni hasonló jogsértéseket. Tekintettel minderre – valamint arra, hogy a reklámösszeg és a jogsértő magatartásból származó árbevétel is alacsony volt – a hatóság nem szabott ki bírságot. (MTI)