Jöhet az uniós digitális egészségügyi adattér

Bárhol hozzáférhetnénk a saját adatainkhoz

Az Európai Bizottság egy európai egészségügyi adattér (EHDS) elnevezésű digitális rendszer létrehozására tett javaslatot, amely egyebek között lehetővé tenné, hogy az Európai Unió lakói egészségügyi adataikat az EU egész területén ellenőrizhessék és használhassák.

A bizottság által kiadott sajtóközlemény szerint az EHDS megbízható és hatékony keretet biztosít az egészségügyi adatok kutatásra, innovációra, szakpolitikai döntéshozatalra és szabályozási tevékenységekre történő felhasználásához, miközben megfelel az EU magas szintű adatvédelmi normáinak.

123rf.com

Az EHDS-sel az emberek azonnal és térítésmentesen hozzáférhetnének az adataikhoz elektronikus formában. Lehetőségük lenne arra, hogy információkat adjanak az adatokhoz vagy helyesbítsék őket, korlátozzák mások hozzáférését, és tájékoztatást is kaphatnak arról, hogy az adataikat hogyan és milyen célra használják fel – olvasható a közleményben.

Az orvosi jelentéseket, recepteket, felvételeket, laboreredményeket a tagállami egészségügyi intézményeknek európai formátumban kell rögzíteniük.

Szigorú feltételek mellett a kutatók, közintézmények vagy a gyógyszeripari cégek is hozzáférhetnek nagy mennyiségű, anonim egészségügyi adathoz.

A bizottság becslése szerint a szakértők anonimizált egészségügyi adatokhoz való könnyebb hozzáférése egy évtized alatt 5,4 milliárd euró gazdasági nyereséget eredményezhet, mivel hatékonyabbá válik a kutatás, és a gyógyszerek is olcsóbban lesznek elérhetők. Az EHDS-ről szóló javaslatot az Európai Parlamentnek és a tagállami kormányokat tömörítő Tanácsnak is jóvá kell hagynia. (MTI)