Jól sikerültek az első klinikai vizsgálatok a rákgyilkos vírussal

A legyengített herpeszvírusos kezelést az előrehaladott rák ellen vetik be

Ígéretes eredményeket hoztak egy közönséges vírust használó rákterápia első klinikai vizsgálatai: egy páciens teljesen kigyógyult a rákból, míg másoknál csökkent a tumor mérete – írta brit kutatókra hivatkozva a BBC.

A kezelés a közönséges herpeszvírus (herpes simplex) legyengített formáját használja, amelyet úgy módosítottak, hogy megtámadja és elpusztítsa a tumorokat. Bár még további hosszabb távú és szélesebb körű vizsgálatokra van szükség, a kutatók bíznak abban, hogy a felfedezés mentőöv lehet az előrehaladott rákban szenvedők számára.

123rf.com

Az egyik páciens a 39 éves Krzysztof Wojkowski volt, akit 2017-ben diagnosztizáltak nyálmirigyrákkal, amely nem reagált a hagyományos kezelésekre. A férfi daganata a kísérleti terápiának köszönhetően teljesen eltűnt, és a férfi immár két éve tünetmentes. Az RP2, amelyet közvetlenül a daganatba juttatnak be, kétféleképp hat: a rákos sejtekbe behatolva szétrobbantja azokat, illetve aktiválja az immunrendszert.

A klinikai vizsgálatokban mintegy 40 páciens vett részt. Egy részük csak az RP2 elnevezésű vírusinjekciót kapta, a többiek esetében egy másik rákellenes gyógyszerrel, a nivolumabbal kombinálták a víruskezelést. A csak RP2-vel kezelt kilenc betegből háromnál – köztük Wojkowskinál – csökkent a daganatok mérete, a kombinált kezelésben részesülő 30 páciens közül hétnél szintén tapasztaltak pozitív hatásokat.

A kutatók számos ráktípus esetében lenyűgöző eredményekkel találkoztak, beleértve a nyelőcsőrákot és a szemrák egy ritka típusát – mondta egyikük, Kevin Harrington a BBC-nek. Hozzátette: a klinikai tesztelés korai szakaszában nem mindennapiak az ilyen jó eredmények.

Nem ez az első alkalom, hogy vírust próbálnak bevetni a rákos sejtek ellen. Néhány éve az előrehaladott bőrrákra fejlesztettek ki hasonló kezelést. Marianne Baker rákkutató szerint a tudósok körülbelül száz éve fedezték fel, hogy a vírusok segíthetnek felvenni a harcot a rákkal, de biztonságos és hatékony hasznosításuk eddig kihívásnak bizonyult. (MTI)