Késleltetett segítség

Az új onkológiai gyógyszerek ártámogatásba történô befogadási ideje Magyarországon rendkívül hosszú, olvasható az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (AIPM) közleményében. Az elemzés szerint átlagosan 3,7 év alatt kerül be új onkológiai gyógyszerek az ártámogatásba, így – a terápiás lehetôségek robbanásszerû fejlôdése ellenére – sokszor éveken át változatlan marad a betegek számára elérhetô terápiák köre.

A késleltetett befogadások hátterében több dolog is áll. A magyar gyógyszer-értékelési folyamat kifejezetten pénzügyi fókuszú, amit jelentôs forráshiány súlyosbít. A végsô (minisztériumi szintû) döntéshozatalnak nincs meghatározott határideje, aminek következtében a teljes elbírálási idôszak több hónapig, vagy akár több évig is elhúzódhat. Eközben az innovatív terápiák, új gyógyszerek alkalmazása jelentôsen hozzájárul a születéskor várható élettartam növeléséhez.

Mindezeken túl, ha a kezelôorvos úgy dönt, hogy a betegének nincs 6 hónapja várni, idén egy további nehezítô tényezôvel találja szembe magát: az egyedi méltányossággal adható gyógyszerek egy bizonyos keretösszegig finanszírozottak, az e feletti összeget az érintett gyártóknak vissza kell majd fizetni. Ez a késôbbiekben akár azt is jelenti, hogy ingyen kellene a lakosság számára biztosítani a gyógyszert. Jelen pillanatban is közel 50 új terápia vár arra, hogy segíthessen a magyar betegeken is többek között az onkológia, a diabétesz, az ízületi és egyéb gyulladásos betegségek, a tüdôgyógyászati kórképek és a Hepatitis C területén.