Két év után ismét új gyógyszerek kaptak tb-támogatást

Az innovatív gyártók bíznak benne, hogy újabb pozitív döntések következnek

Harmincegy új gyógyszer, illetve terápia társadalombiztosítási támogatásáról született döntés. A befogadottak között van különböző daganatos betegségekre, vérzékenységre, szívelégtelenségre, Parkinson-kórra, szklerózis multiplexre, ízületi gyulladásos megbetegedésekre és asztmára adható gyógyszer.

Kétéves kihagyás után született ismét döntés új gyógyszerek támogatásáról, ezzel több ezer betegnek javulhatnak az életkilátásai – írta közleményében az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM). A szervezet szerint Magyarország most közelebb jut ahhoz, hogy behozza a “kényszerű és jelentős lemaradást”, amelyet a pandémia okozott.

Képünk illusztráció

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) további 75 készítményről szóló beadványt terjesztett fel döntésre. Ezek akár 40-nél is több indikációban biztosítanának új terápiás lehetőségeket.

A tb-támogatotti gyógyszerek körének folyamatos bővítése elengedhetetlen ahhoz, hogy újabb és újabb súlyos betegségek eredményes és hatékony kezeléséhez válhassanak széles körben elérhetővé Magyarországon is a globálisan hozzáférhető legkorszerűbb terápiák – idézi a közlemény Holchacker Pétert, az AIPM igazgatóját. Hozzátette, a jelenleginél sokkal gördülékenyebb és kiszámíthatóbb befogadási döntéshozatalra van szükség. (MTI)