Két új üzemet adott át az Egis Körmenden

A cég ezzel teljessé tette az onkológiai termékfejlesztési és gyártási infrastruktúráját

Egyszerre két, állami támogatással megvalósult fejlesztés zárult le az Egis Gyógyszergyár Zrt. körmendi telephelyén. A beruházásokat Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter avatta fel október 15-én a vállalat vezérigazgatójával, Hodász Istvánnal.

Az új csomagolóüzem mellett egy speciális tudás- és technológiaigényű, jellemzően onkológiai gyógyszerek gyártására alkalmas üzemet is létrehozott az Egis, ezáltal az onkológiai készítmények területén a fejlesztéstől a hatóanyaggyártáson át a késztermékgyártásig valamennyi gyógyszeripari értékteremtő folyamatot képes vállalaton belül megvalósítani – írja közleményében a cég.

Dr. Hodász István vezérigazgató (kép: MTI/Varga György)

A 2018 tavaszán megkezdett projekt összesen hétmilliárd forintba került, ebből több mint egymilliárd állami támogatás volt. A beruházás egyik elemeként az Egis teljessé tette az onkológiai termékfejlesztési és gyártási infrastruktúráját. Az újonnan létrehozott – speciális gyártási körülményeket igénylő gyógyszerek előállítására szolgáló – késztermékgyártó üzembe technológiai innovációkat lehetővé tevő berendezéseket telepített a vállalat.

A körmendi csomagolóüzem teljes kihasználtsággal működött, bővítésére nem volt lehetőség. A 2018 elején megvásárolt, a gyáregységgel szomszédos ingatlanon létesített új csomagolóüzem a későbbiekben tovább bővíthető.

Szijjártó Péter az átadáson nemzetközi mércével is rendkívül versenyképesnek nevezte a magyar gyógyszergyártást, mely tavaly a negyedik legnagyobb növekedést produkálta, és az idei év első 8 hónapjában is 4 százalékkal növelte a teljesítményét – jelentette az MTI.