Kevésbé hatékony a Pfizer-vakcina a delta variáns ellen

A súlyos megbetegedés kialakulását viszont eredményesen előzi meg

Izraeli adatok szerint a megfertőződés arányát tekintve kevésbé hatékony a Pfizer/BioNTech-vakcina a SARS-CoV-2 koronavírus delta mutációja, mint a korábbi vírusvariánsok ellen – írta a Jediót Ahronót nevű izraeli lap hírportálja, a Ynet.

Az izraeli egészségügyi minisztérium elmúlt hetekben rögzített adatai szerint a delta variáns megjelenése előtt 94,3 százalékban védett a koronavírus okozta betegségtől (Covid-19) a Pfizer-féle oltás, az új változat esetében azonban ez az arány 64 százalékos.

MTI/Balázs Attila

A kórházba kerülés és a súlyos megbetegedés ellen azonban továbbra is hatékony a vakcina. Azon esetek többségében, amikor beoltott embereknél kialakult a Covid-19, a tünetek enyhék voltak. Május 2. és június 5. között 98,2 hatékonysággal előzte meg a kórházi ápolást igénylő, súlyos eseteket. Június 6. és július 3. között ez az arány 93 százalékra csökkent.

Az Indiából eredeztetett delta variáns okozta negyedik járványhullámban sok, oltással védett ember is megfertőződött Izraelben, viszont a kritikus állapotban kórházba kerülők aránya sokkal lassabb ütemben és mérsékeltebben emelkedik, mint az előző hullámokban. A minisztérium szerint múlt pénteken az új fertőzöttek 55 százaléka oltott volt.

Harmadik oltás?

Naftali Bennett miniszterelnök és Nicán Horovic egészségügyi miniszter tárgyalásokat kezdett a fokozottabb védelmet biztosító harmadik oltás felvételéről, először csak azok számára, akiknek a szervezete kevesebb ellenanyagot termelt. (MTI)