Kevesebbet járunk orvoshoz, csökkent a Roche bevétele

A koronavírustesztek iránti kereslet sem tudta ellensúlyozni a visszaesést

Jelentősen, svájci frankban számolva 7 százalékkal csökkent a Roche svájci gyógyszeripari vállalat bevétele a tavalyi évben, részben a kedvezőtlen árfolyamhatások következményeként. A koronavírustesztek erős forgalma sem tudta ellensúlyozni a gyógyszerek értékesítésének zuhanását.

A világ egyik legnagyobb gyógyszergyártója csütörtökön közölte, hogy 58,32 milliárd svájci frank bevételre tett szert 2020-ban, szemben az egy évvel korábbi 61,46 milliárd frankkal. A vállalat nyeresége 15,06 milliárd frankra rúg, ami 7 százalékkal több a 2019-ben elért 14,1 milliárd franknál. Árfolyamhatástól megtisztítva a bevételek 1 százalékkal, a nyereség pedig 17 százalékkal emelkedett tavaly.

A gyógyszerek értékesítését visszavetette, hogy kevesebben keresték fel az orvosokat, és kevesebb beteget vettek fel kórházakba a koronavírus-járvány következtében. Emiatt a vállalat gyógyszerértékesítési üzletágának bevételei 8 százalékkal, 44,53 milliárd svájci frankra csökkentek.

123rf.com

A diagnosztikai üzletág bevételei viszont 6 százalékkal, 13,79 milliárd svájci frankra kúsztak fel. Ezen belül a molekuláris diagnosztikai részleg húzta fel az eredményt: bevételei 78 százalékkal, 1,6 milliárd frankkal, 3,76 milliárd frankra ugrottak.

A baseli székhelyű Roche menedzsmentje arra számít, hogy változatlan árfolyammal számolva idén legfeljebb öt százalék körüli mértékben emelkedhetnek a vállalat bevételei, csakúgy mint az egy részvényre jutó mageredmény. Az emelkedést továbbra is a Covid-19 betegséget kimutató tesztek iránti erős kereslet hajtja.

Felpörgetik a tesztgyártást

Thomas Schinecker, a diagnosztikai üzletág vezetője azt ígérte, hogy az idei első negyedévben megduplázzák, havi 40 millióra emelik az aktív koronavírus-fertőzést kimutató PCR-tesztek számát, júliusra pedig már havi 70 millióra emelik a gyártási kapacitást.

A Roche képes havi 100 millió gyors antigéntesztet is készíteni, de jelenleg ennek csak a felét gyártja dél-koreai partnere, az SD Biosensor révén. Emellett 100 millió antitesttesztet is tud gyártani, de jelenleg a havi kereslet 10-15 millió teszt körül mozog. (MTI)