Kilencven országban a Richter értékesítheti a Donestát

A Mithra gyógyszerjelöltjének licence többek között egész Európára érvényes

Kötelező erejű szándéknyilatkozatot írt alá a Richter Gedeon Nyrt. a belga Mithra Pharmaceuticalsszal egy estetrolalapú hormonpótló termékjelölt, a Donesta forgalmazásáról menopauzában lévő nők számára – jelentette be a cég a Budapesti Értktőzsde honlapján.

A Richter mintegy 90 piacon fogja értékesíteni a Donestát, kizárólagos licencjogokkal Európára, Latin-Amerikára, Ausztráliára és Új-Zélandra. A megállapodás értelmében a Mithra 55 millió euró mérföldkőbevételre jogosult, amiből 5 millió euró a kötelező érvényű szándéknyilatkozat aláírásakor jár, további 50 millió euró pedig a licenc- és szállítói jogok aláírásakor – közölte a Richter.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

További 15 millió eurónyi mérföldkőbevételek esedékesek az engedélyezési eljárás során, és a Mithra további royaltybevételekre is jogosulttá válik a nettó értékesítéstől függően.

A Donesta a Mithra új generációs, szájon át adagolható estetrolalapú hormonterápiás termékjelöltje, amely hosszú távú megoldást nyújthat különböző menopauzás tünetek kezelésére. Az év elején a Mithra pozitív eredményekről számolt be a 3. fázisú vizsgálatok első kiértékelése után: az adatok szerint jelentős javulás következett be a vazomotorikus (VMS) tünetekben.

A VMS a menopauzát kisérő gyakori tünetként hőhullámokkal és/vagy éjszakai izzadással jár. A 40 és 60 év közötti nők 50 százaléka éli át világszerte. (MTI)