Kiterjesztik a bamlanivimab alkalmazását

Jó eredményt hozott a Covid-gyógyszer kipróbálása

Kiterjesztik a bamlanivimab nevű, koronavírus elleni gyógyszer alkalmazását a négy orvosegyetemre és a megyei kórházakra, miután befejeződött a szer kipróbálási szakasza a Dél-pesti Centrumkórházban és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben.

Vályi-Nagy István, a Dél-pesti Centrumkórház főigazgatója kedden a Kossuth rádióban azt mondta, hogy az intézmények honlapján megtalálhatók lesznek a gyógyszerrel kapcsolatos információk, például az alkalmazási előírás, valamint a kezeléshez hozzájáruló nyilatkozat is. Ezekből tájékozódhatnak a betegek és a háziorvosok is.

123rf.com

Most több mint kétezer adag érkezik Magyarországra az Eli Lilly gyártó gyógyszeréből, és később folyamatos lesz a beszerzés, mivel a járvány harmadik hulláma miatt egyre több betegnek lesz szüksége a kezelésre. A szerrel eddig kezelt 15 beteg közül egy került kórházba, de az ő állapota sem romlott, csak stagnált.

A főigazgató emlékeztetett, a bamlanivimab egy már meggyógyult beteg vérplazmájából készített úgynevezett monoklonális antitest, mely az esetek háromnegyedében megakadályozza, hogy súlyosabb szövődmények alakuljanak ki, és emiatt a beteg kórházba kerüljön. A gyógyszert egyórás infúzió formájában adják be azoknak a betegeknek, akiknél enyhe vagy középsúlyos tünetek jelentkeznek. (MTI)