Klinikai vizsgálati hálózatot építene az EU

A világjárványokra való felkészülést pedig új hatóság koordinálja majd

Noha a koronavírus elleni közdelemben az Európai Unió nem ott tart, ahol szeretne, a hatékonyság és a biztonság garantálása érdekében nem engedhet a minőségi normákból – jelentette ki az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén szerdán.

Ursula von der Leyen az Európai Unió oltási stratégiájáról tartott EP-vitán elismerte, az unió valamelyest késlekedett az oltóanyagok engedélyeztetésének folyamatában, túl optimista volt a tömeggyártást illetően és bízott abban, hogy az oltóanyagok megrendelt adagjait időben megkapja.

Fotó: 123rf.com

Azt is mondta ugyanakkor, hogy a minőség biztosítását igénylő folyamatok időt igényelnek, és elengedhetetlen a bizalom megőrzése. Közölte, hogy mivel javítani kell a klinikai vizsgálati adatok megosztásának rendszerén, az unió a klinikai vizsgálatok elemzésére alkalmas európai hálózatot fog kiépíteni. A világjárványokra való jobb felkészülés biztosítására pedig külön hatóságot hoz létre, mely segíteni fogja a felkészülés mellett a hatékonyabb reagálást az esetleges járványfenyegetések és az egészségügyi veszélyhelyzetek esetén. Ez a hatóság fogja felügyelni az oltóanyagok és gyógyszerek fejlesztésének és gyártásának folyamatát, különös tekintettel a koronavírus új mutációinak megjelenésére

Von der Leyen szerint az oltóanyagok gyors kifejlesztésével a tudomány megelőzte az ipart, és ahhoz, hogy az ipar alkalmazkodni tudjon a tudomány tempójához, az EU-nak be kell fektetnie a kapacitásfejlesztésbe. (MTI)