Klinikai vizsgálati központ nyílik a Korányiban

Súlyos tüdőbetegek számára válnak elérhetővé új terápiák

Kutatási együttműködést kötött a tüdőgyógyászati betegségek hatékonyabb kezelése érdekében az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet (OKPI) és a Nemzeti Egészségügyi Kutatási Ügynökség (NEKÜ) Nonprofit Kft., a megállapodás eredményeként hamarosan nemzetközi színvonalú kutatási központ kezdi meg működését.

A Korányi intézet közleményében azt írta, az együttműködés révén – a jelenleg még kialakítás alatt lévő helyszínen – a súlyos, előrehaladott tüdőkarcinómás és számos egyéb tüdőgyógyászati betegségben szenvedő betegek klinikai vizsgálatban történő kezelésére nyílik lehetőség új gyógyszerek alkalmazásával.

123rf.com

Idézték Bogos Krisztinát, az OKPI főigazgatóját, aki elmondta, hogy az együttműködésnek köszönhetően már idén tavasszal több klinikai vizsgálat is elindul az újonnan kialakított, modern vizsgálati helyszínen. Ez nemcsak orvosszakmai szempontból kiemelt jelentőségű, hanem a betegek számára is: sokkal gyorsabban és egyszerűbben válnak elérhetővé a legújabb innovatív terápiák. Egyúttal arra is lehetőség nyílik, hogy az országos intézet szakemberei még inkább be tudjanak kapcsolódni a nemzetközi tudományos vérkeringésbe – tette hozzá.

A NEKÜ ügyvezető igazgatója, Tarnai Judit közölte, az idén két további egészségügyi intézményben tervezik, hogy erősödő nemzetközi kapcsolataik révén hasonló klinikai vizsgálati helyszínek kialakításában segítenek. (MTI)