Kormányzati támogatásra szorul a hazai orvostechnika ipar

Az Európai Parlament orvostechnikai eszközökről szóló rendeletének való megfelelés a medtech cégek piacon maradási lehetőségét is meghatározza – írta a II. HUNGAROMED Egészségügyi és Orvostechnológiai Kiállításrólszóló beszámolójában a Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók Akkreditált Innovációs Klaszter (MediKlaszter).

A MediKlaszter a kiállítás nyitó napján szakmai konferenciát tartott. A rendezvényén elhangzott, hogy a 100 éves történelmét közelmúltban ünneplő magyar kórház- és orvostechnikai ipar Magyarország egyik kiemelkedően sikeres, és fejlődőképes ágazata. Ma közel 2000 vállalkozás tevékenysége kapcsolódik az orvostechnikához. A KSH adatai szerint több mint 12.000 főállású, 32.000 bedolgozót foglalkoztat az ágazat, és évente 300 Mrd Ft értéket állított elő.

Az egészségipari ágazaton belül a tradicionális orvostechnika ipar fejlesztése stratégiai lehetőséget kínál a magyar gazdaság számára. Ebből kiindulva a Magyar Kormány 2017-ben kormányhatározatban jelölte meg a fejlesztés irányait, tennivalóit.

Ahogyan arra a Kormányhatározat 3. pontja is utal, a magyar orvostechnikai ipar egyik legnagyobb mai kihívása az Európai Parlament és a Tanács 2017/745 számú, az orvostechnikai eszközökről szóló rendeletének (MDR) alkalmazása, a téma a konferencia központi eleme volt.

Az MDR 2020 közepétől kötelező alkalmazásának kötelezettsége a hazai orvostechnikai cégeknél, az egészségügyi ellátásban, és a gyógyítás terén komoly hatásai lesznek, mert növekszik a cégeknél a szakember-, a termékvizsgálati szolgáltatási igények, nő a cégek gyártási és piacra lépési költsége, mindezek eredményeként – ha nem teszünk intézkedéseket – megszűnhet termékek gyártása, lassulhatnak a termék-innovációs folyamatok, és egyes termékkörökben akár ellátási zavarok is kialakulhatnak.

A teljes cikket a weborvos.hu oldalán olvashatja el.

Szóljon hozzá!

(Kötelező.)

(Kötelező - nem jelenik meg.)

(Nem kötelező.)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>