Koronavírus-kutatásokat támogat az Európai Unió

A megelőzéstől a kezelésig: 120 millió eurót kap 11 különböző projekt

Az Európai Bizottság 120 millió euróval (mintegy 42,6 milliárd forinttal) támogat a koronavírussal és annak változataival kapcsolatos 11 újabb kutatási kezdeményezést – közölte a testület csütörtökön.

Az uniós finanszírozással a koronavírus-variánsok kialakulásának megelőzését, visszaszorításukat, valamint a hatásukra való reagálást célzó kutatásokhoz járulnak hozzá. A kiválasztott 11 kezdeményezés 40 ország 312 kutatócsoportjának részvételével valósul meg, közülük 38 résztvevő 23 unión kívüli országot képvisel.

Fotó: 123rf.com

A legtöbb projekt az új kezelések és oltóanyagok klinikai vizsgálatainak olyan – Európa határain túli – fejlesztését támogatja, amelyeket összeköttetésbe hoznak az európai kezdeményezésekkel. Más kezdeményezések a szolgáltatásokat nyújtó, illetve az adatok, a szakértelem és a kutatási erőforrások kutatók közötti megosztásához szükséges infrastruktúrákhoz való hozzáférést erősítik és szélesítik.

Az uniós bizottság tájékoztatása szerint a sikeres kezdeményezésekben részt vevők együttműködnek más vonatkozó nemzeti, regionális és nemzetközi szintű kezdeményezésekkel és projektekkel. Eredményeik hozzájárulnak majd a jövőbeli járványok előrejelzését és jobb uniós kezelését célzó Egészségügyi Szükséghelyzet-reagálási Hatóság (HERA) kiépítéséhez és sikeres működéséhez. (MTI)