Koronavírus: nagy dózisban veszélyes lehet az egyik gyógyszer

Brazíliában leállították az egyik potenciális COVID-19-gyógyszer magas dózisú tesztjét – írja a Live Science. A kísérletben egyes páciensek nagy adagban kapták a malária elleni hatóanyagot, a klorokint, több betegnél azonban veszélyes szívritmus-problémák jelentkeztek.

A klorokinról és rokonvegyületéről, a hidroxiklorokinról korábban mi is írtunk. Az anyagok ígéretesnek tűnnek az új koronavírussal szembeni harcban.

A brazil szakértők 440 embert akartak bevonni a kutatásba, a cél az volt, hogy felmérjék, hatékony és biztonságos-e a klorokin a COVID-19 kezelésében. Az alanyok vagy kicsi vagy nagy dózist kaptak, sem a résztvevők, sem az orvosok nem tudták, hogy ki mekkora adagot szed. A szakértők már 81 alany vizsgálata után felfedezték, hogy sokaknál szívritmus-problémák adódtak, mint kiderült, az érintettek a magas dózisú csoport tagjai voltak.

A szakértők ezt követően leállították a nagy dózisú tesztelést.

A kutatók úgy vélik, hogy a napi kettő, 600 milligrammos adag már veszélyes lehet. Egy franciaországi teszt során hasonló eredményre jutottak, ott a hidroxiklorokin idézett elő szívproblémát egy páciensnél.

A brazíliai vizsgálat a kis minta miatt még nem fedett fel sokat a klorokin hatékonyságáról. A szakértők célja, hogy kisebb dózisok segítségével folytassák a kísérletet.