Különadó: mégsem kell majd megfizetni?

Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnökével, Hankó Zoltánnal egyeztetett a patikákat sújtó különadó kérdésben, tudta meg a Világgazdaság.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt javasolja a gazdaság újraindításáért felelős akciócsoportnak, hogy a gyógyszertárak esetében tekintsenek el a különadó megfizetésétől – válaszolta levélben Horváth Ildikó, a tárca egészségügyért felelős államtitkára a Magyar Gyógyszerészi Kamarának (MGYK). A szakpolitikus ebben azt írta, érhető, hogy a rendelkezés a gyógyszertárakat működtető vállalkozások esetében ellenérzést váltott ki, mivel a patikák a koronavírus-járvány idején is a lakosság szolgálatában, a betegek érdekében, súlyos többletterheket vállalva végezték munkájukat.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke csütörtökön találkozott személyesen Horváth Ildikóval. Az egyeztetés után Világgazdaságnak elmondta, a kiskereskedelmi különadó a patikák körülbelül felét érinti.

Az adóalap minimuma 500 millió forint, efelett sávosan a patikáknak is fizetniük kell: 30 milliárd forintig 0,1, 30 és 100 milliárd forint között 0,4 százalék az adó. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy döntés még nem született a mentesség témájában. Az MGYK elnöke kiemelte, hogy a parlament előtt van a teher szabályozásáról szóló törvénytervezet, amelyben az olvasható, hogy figyelembe kell venni a jogalanyok teherviselő képességét. A kamara elnöke úgy fogalmazott: bíznak abban, hogy a patikák kikerülnek a kiskereskedelmi különadó törvényének hatálya alól.

(forrás: Világgazdaság)