Kutatólaboratórium épül a Debreceni Egyetemen

A modern vírusvakcina-kutatás fejlesztése az egyik cél

Vírus- és baktériumalapú biológiai hatóanyagok steril gyártási technológiával történő előállítására kutatólaboratóriumot építenek a Debreceni Egyetemen – közöltét a projekt vezetői csütörtökön.

Az egyetem 4 milliárd forint összegű vissza nem térítendő támogatást nyert a GINOP uniós pályázatán. Pintér Ákos általános rektorhelyettes szerint az új laboratóriumban folyó kísérletek, kutatások hozzájárulnak majd a leendő nemzeti oltóanyaggyárban folyó munkához is. A pilot labor a Vezér utcai egyetemi innovációs parkban valósul meg, ahol a vírusok és a baktériumok szaporítása és tárolása két, egymástól elválasztott, 2. biológiai biztonsági szintnek megfelelő (BSL2) munkakörnyezetben folyik majd.

A víruskutatások célja elsősorban a modern vírusvakcina-kutatás fejlesztése. A kialakítandó infrastruktúra magasabb szintre emeli a vírusvakcinák kutatását, lehetővé tesz prototípus-vakcinákkal kapcsolatos kísérleteket és a formulálásukkal összefüggő fejlesztéseket. A bakteriológiai részlegen a törzsek közepes és nagy volumenű fermentoros termelésére is lehetőség nyílik, „megteremtve a rekombináns készítményeket termelő baktériumtörzsek pilot méretű előállításának feltételeit is”.

A rekombinánsfehérje-technológia alkalmazásával különböző vírusok fehérjéit baktériumok segítségével nagy tömegben lehet majd termelni, ami az új típusú rekombináns vakcinák fejlesztésének alapfeltétele. A rekombináns fehérjék fermentorban való termeltetése nemcsak vírusvakcinák fejlesztésére lesz alkalmas, hanem különböző, fehérje természetű terapeutikumok (inzulin, szomatotróp hormon) készítményekkel kapcsolatos kutatásokra és ilyen szerek előállítására is alkalmas.

A projektben részt vevő kutatók a Debreceni Egyetem karokon átívelő kutatócsoport-hálózatainak kutatói. Ezek a kutatói hálózatok összefogják különböző tudományterületek szaktudását, sokféle szakember – farmakológusok, mikrobiológusok, biotechnológusok, biomérnökök, gyógyszertechnológusok, botanikusok, biológusok, analitikusok, közgazdászok, jogászok – összekapcsolásával a fejlesztés teljes folyamatának végigkövetését teszik lehetővé. (MTI)