Lassult a gyógyszeripar növekedése a pandémia után

A biotechnológiai szegmens viszont továbbra is hasít

A koronavírus-járványhoz kötődő jelentős 2020-21-es növekedés után a globális gyógyszeripar a szokásos ütemére lassult – közölte a BDO nemzetközi könyvvizsgáló.

A BDO minden évben elkészíti a NASDAQ Biotechnológiai Indexen (NBI) jegyzett vállalatok – 2021 végén 367 cég – legfrissebb éves beszámolóinak elemzését, hogy feltárja a biotechnológiai iparág fontos trendjeit. A közleményben kiemelte a cég: az elemzése azt mutatja, hogy a 2020-as, óriási növekedési ütemnek összességében vége, de a biotechnológiai ipar továbbra is tartja magát.

123rf.com

A részvényárak, a pandémia első évének 24 százalékos megugrása után, 2021-ben ugyanennyit estek, vagyis lényegében a korábbi, 2017-19-es szintekre álltak vissza. Mindez azonban csak a befektetési kedv csillapodását jelenti, az NBI-ben szereplő vállalatok bevétele ugyanis 2021-ben 37 százalékkal nőtt, szemben a 2020-as 10 százalékos növekedéssel, így a tavalyi az egyik legnagyobb növekedés az elmúlt években.

A megnőtt bevételeket a vállalatok kutatás-fejlesztés helyett elsősorban saját részvényeik visszavásárlására költötték. Ez azonban nem jelenti a kutatási projektek leállását, csak a bővülés üteme tért vissza a korábbi állapotba – állítja a BDO.

A közlemény szerint fontos trend a biogyógyszeripar töretlen növekedése. A BDO gyártási kapacitások keresletét és kínálatát nyomon követő bioTRAKR adatbázisa szerint a biogyógyszer-ipari eladások 60 százalékkal nőttek az elmúlt öt évben, míg a hagyományos gyógyszer-értékesítések 22 százalékkal. Jelenleg a biogyógyszer-értékesítés a globális gyógyszerpiac 18 százalékát teszi ki.

A világszerte emelkedő alapkamatok és a dráguló hitelek, források, valamint a befektetők válsághoz kötődő, óvatosabb befektetései miatt a gyógyszergyártók kétszer is meggondolják, milyen projekteket fejlesszenek a közeljövőben – mutatnak rá a közleményben. (MTI)