Letették a debreceni oltóanyaggyár alapkövét

Szükség esetén bővíthető, többféle vakcina gyártására alkalmas üzem épül

Jövő év végén megkezdődik a vakcinagyártás a debreceni nemzeti oltóanyaggyárban – erősítette meg az innovációs és technológiai miniszter a helyszínen, amikor elhelyezték a leendő üzem alapkövét a Debreceni Egyetem innovációs parkjában.

Palkovics László azt mondta, évente több mint húszmillió, különböző technológiával készülő vakcinát gyártanak majd az üzemben. A fejlesztés hazai oltóanyagból teszi tartósan lehetővé a biztonságos ellátást, hatékony és gazdaságos védekezést biztosít majd az esetleges későbbi világjárványok, lokális járványok ellen, miközben munkahelyeket is teremt – közölte a miniszter.

MTI/Czeglédi Zsolt

Ügyelnek arra, hogy a gyár szükség esetén bővíthető, különféle vakcinák gyártására alkalmassá tehető legyen. Debrecenben épülnek ki azok a hazai fejlesztési és gyártókapacitások, amelyek képessé teszik Magyarországot, hogy rövid időn belül új gyártási technológiákat fogadjon, adaptáljon, illetve új generációs vakcinákat állítson elő.

A Debreceni Egyetem kezdeményezésére már 2017-ben megkezdődött a nemzeti oltóanyaggyár megvalósítási feltételeinek kidolgozása, amit a koronavírus-pandémia felgyorsított. Az új gyártási és fejlesztési bázis, kutatási és termelési potenciál az egyetem tudományos, kutatói tapasztalataira, szakembereire építve valósulhat meg, és hozzájárul majd Magyarország és Európa ellátásbiztonságának javításához – mondta Palkovics László. (MTI)