Lezárult a szív- és vázizomzat kutatására indított program

Új gyógyszeres terápiákhoz is elvezethet a projekt

A szív- és vázizomzat alkalmazkodó- és teljesítőképességét és regenerációját vizsgáló egymilliárd forintos, csaknem ötéves kutatási program fejeződött be a Szegedi Tudományegyetem vezetésével – közölte az intézmény. Az uniós támogatású programban a Debreceni Egyetem és a Szegedi Biológiai Kutatóközpont vett még részt.

A vázizomzat-regeneráció molekuláris alapjainak jobb megismerése hozzájárul egyes izombetegségek, sérülések, túlterhelés, öregedés során bekövetkező változások megelőzéséhez, az izomzat helyreállításához. Az alapkutatásban elért eredmények alkalmazása már megkezdődött gazdasági partnerek bevonásával.

123rf.com

A szívizomzattal kapcsolatos kutatások jobb alapot adnak bizonyos terápiás mellékhatásoknál – mellkasi daganatok sugárkezelése, krónikus veseelégtelenség – kialakuló szívizom-károsodások megelőzéséhez, a sérülések kezeléséhez. A szakemberek molekuláris szinten vizsgálták a férfi és női hormonális különbségek, a fizikai terhelés és táplálkozási szokások hatását a szívizom működésére. A kutatások hozzájárultak a szívizomzatot működtető rendszerek jobb megismeréséhez, gyógyszeres befolyásolásának lehetséges új megoldásaihoz.

A pályázat több mint 50 magas színvonalú tudományos közlemény elkészítéséhez és megjelentetéséhez nyújtott segítséget, több új hazai és nemzetközi együttműködés alapjait teremtette meg – áll a közleményben. (MTI)