Licenc-megállapodás a Richter készülő hatóanyagára

A Richter valamint a Mycovia bejelentették, hogy a visszatérő gombás hüvelyfertőzés kezelésére szolgáló, jelenleg fázis III klinikai vizsgálatok alatt álló molekulához kapcsolódó kizárólagos licenc és fejlesztési, valamint technológia transzferről szóló megállapodást kötöttek készítmény értékesítésével és gyártásával összefüggésben.

A termékjelölt molekulát úgy fejlesztették, hogy kiemelkedő szelektivitást és hatékonyságot mutasson, ugyanakkor mentes lehet olyan mellékhatásoktól, amelyek a jelenlegi kezelésében használt készítmények alkalmazását korlátozzák. A licenc megállapodás földrajzi hatálya Európára, Oroszországra, az egyéb FÁK országokra, Latin-Amerikára és Ausztráliára terjed ki.

A Richter új fejlesztése orálisan alkalmazható. és nők millióinak nyújthat segítséget

A megállapodás értelmében, a szerződés aláírását követően a Richter a klinikai fejlesztés folyamatához kötött mérföldkő kifizetéseket teljesít. Ezek a kifizetések a következő két éven át együttesen 20 MUSD összeget tesznek majd ki. További, a termék fejlesztéséhez és értékesítéséhez kapcsolódó mérföldkő kifizetések válhatnak esedékessé a törzskönyvezési eljárás és a termék piaci sikerének függvényében. Mindezeken felül a két cég a royalty jogok adásvételéről szóló megállapodást is kötött, amelynek értelmében a Richter az USA árbevételekből is egy meghatározott részesedést vásárol, amelyért 25 MUSD-t fizet ellenértékként.

„Kiemelt nőgyógyászati portfóliónk bővítése hagyományosan központi elemét képezi a Richter stratégiájának és meggyőződésem, hogy ez az új projekt sikeresen járul majd hozzá meglévő portfóliónk bővítéséhez,” – mondta Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója.

”Nagy érdeklődéssel tekintünk a Richter Gedeonnal, mint az egyik globális vezető nőgyógyászati vállalattal megvalósuló, az RVVC kezelését célzó VT-1161 fejlesztésére és értékesítésére irányuló, partneri kapcsolat elé” – mondta Patrick Jordan, a Mycovia Pharmaceuticals vezérigazgatója és a NovaQuest Capital Management társtulajdonosa. “Az RVVC mintegy 138 millió nőt érint világszerte, nemcsak kellemetlen érzést és fájdalmat, hanem lelki megpróbáltatást is okozva, jelentősen rontva életminőségüket. A Richter nőgyógyászat terén meglévő vezető piaci szerepe nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy a VT-1161 molekula az RVVC-ben szenvedő nők millióihoz eljusson.”