Magyar fejlesztésű hatóanyagot tesztelnek a koronavírus ellen

A súlyos lefolyású betegséget előzheti meg a gyógyszerjelölt

A Covid–19 súlyos szövődményeinek megakadályozását célozza a Mitochon Technologies BGP–15 nevű hatóanyaggal végzett klinikai vizsgálata. A tesztelés következő fázisa most indul Magyarországon.

A magyar gyógyszerfejlesztő vállalat a hatóanyag vizsgálatának következő fázisában önkéntes jelentkezőkön vizsgálja készítményét, amely elősegítheti a vírus elleni sikeres korai védekezést, a gyulladás kontrollját, ezzel megelőzheti a kórházi kezelést igénylő súlyos szövődmények kialakulását – írja közleményében a cég.

A klinikai vizsgálatra 18 és 65 év közötti túlsúlyos, cukorbeteg, illetve szív- és érrendszeri betegséggel élő Covid-betegek jelentkezhetnek, ezek a társbetegségek növelik a súlyosabb lefolyás kockázatát. A várhatóan az ország 9 pontján zajló vizsgálatban részt vevők mindvégig otthon tartózkodhatnak, csak az elején és a végén kerül sor néhány alapvető fizikális és laboratóriumi vizsgálatra a kórházban. A készítményt a jelentkezőknek 4 héten át kell szedniük, majd egy 2 hetes utánkövetési időszak következik.

Mitochon-technologies.com

A BGP–15-öt eredetileg a 2-es típusú diabéteszre fejlesztette egy amerikai gyógyszervállalat, de az utóbbi években a molekulának több olyan tulajdonságát fedezték fel, amelyek a Covid–19-fertőzés lefolyását is befolyásolhatják. Például csökkenti az oxidatív stresszt, javítja a mitokondriális funkciót, lassítja a tüdőfibrózis kialakulását, gépi lélegeztetés esetén védi a rekeszizmot, illetve megakadályozhatja a citokinvihar kialakulását, és így elkerülhetők a súlyos szervi károsodások.

A hatóanyag a sejtek energiatermelő rendszerét, a mitokondriumot védi kóros körülmények között, valamint fokozza a sejtek stressz elleni természetes védekezőrendszerének működését, ezzel csökkentheti a súlyos betegség kockázatát. A gyulladással okozott, kórházi kezelést igénylő súlyos szövődmények kialakulásának megelőzésével pedig elősegíti a gyorsabb gyógyulást is. Nem SARS-CoV-2-specifikus szer, azaz várhatóan nemcsak a jelenlegi járványt okozó koronavírus ellen lehet bevetni.