Magyar vezetésű kutatócsoport áttörő sikere az influenza megfékezésében

Egy magyar vezetésű oxfordi kutatócsoport az influenza vírus replikációs mechanizmusának tanulmányozása során olyan gyógyszercélpontot azonosított, amely több törzsnél is gátolhatja a vírus szaporodását – írja a PharmaOnline.

Az Oxford University dr. Fodor Ervin vezette kutatócsoportja a Nature folyóiratban publikált cikkében számolt be arról, hogy egy olyan RNS-polimeráz szerkezetét sikerült leírniuk, amely központi szerepet tölt be több influenza vírustörzs replikációjában, így bizonyos régiói ígéretes új gyógyszercélpontokat jelenthetnek.

Az oxfordi kutatócsoport röntgen-krisztallográfiás és krio-elektronmikroszkópos módszerekkel sikeresen írta le egy olyan fehérje szerkezetét, amely kulcsszerepet játszik az influenza vírus túlélésében. A szóban forgó fehérje egy RNS-polimeráz, a FluPolA, amely a fertőzési mechanizmus egyik főszereplője: nélküle a vírus nem képes lemásolni genetikai információit, és nem képes rábírni a gazdasejtet arra, hogy új vírusokat termeljen.

A teljes cikk a PharmaOnline-on olasható.

Szóljon hozzá!

(Kötelező.)

(Kötelező - nem jelenik meg.)

(Nem kötelező.)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>