Magyarokon is tesztelik az új koronavírus-gyógyszert

Az MSD és a Ridgeback terápiájától azt várják, hogy megelőzi a fertőzést

Az MSD és a Ridgeback Biotherapeutics megkezdte a molnupiravir nevű, szájon át szedhető vírusellenes terápia 3. fázisú klinikai vizsgálatát arról, hogy képes-e megelőzni a Covid-19-fertőzést olyan felnőtteknél, akik fertőzöttekkel élnek egy háztartásban – derül ki az MSD közleményéből.

A vizsgálatba magyar önkénteseket is bevonnak, összesen 55 személyt 8 különböző helyszínen. A résztvevők beválasztása rövidesen megkezdődik, a kutatás eredményeit legkorábban a jövő év első felére várják.

123rf.com

„Mivel a járvány folyamatosan terjed és a világ számos pontján a pandémia újabb hullámairól számolnak be, fontos, hogy új lehetőségek után kutassunk, amelyekkel megvédhetjük a vírusnak kitett embereket attól, hogy megbetegedjenek.

Ha sikerrel járunk, a molnupiravir fontos új lehetőséget jelenthet a Covid-19-járvány által a közösségeinkre rótt terhek csökkentésében”

– idézi a közlemény dr. Nick Kartsonist, a Merck Research Laboratories vakcinákkal és fertőző betegségekkel kapcsolatos klinikai kutatásokért felelős alelnökét.

A randomizált, kettősvak, placebokontrollos vizsgálat a szájon át alkalmazott molnupiravir hatásosságát és biztonságosságát vizsgálja. Világszerte több mint 1300 résztvevőt terveznek bevonni.

A molnupiravir egy kísérleti szakaszban lévő ribonukleozid analóg, mely gátolja többféle RNS-vírus replikációját, beleértve a Covid-19-fertőzést okozó SARS-CoV-2-ét. A gyógyszermolekula lényegében beépül a vírus RNS-ébe, ahol mutációs folyamatok során a vírus halálát okozza. A biztonságosságát és hatásosságát a korábban indult vizsgálat második részében is kutatják, mely olyan, nem kórházi kezelés alatt álló, enyhe vagy közepes fokú Covid-19-fertőzésben érintett felnőtt betegeket követ, akik legalább egy olyan kockázati tényezővel rendelkeznek, ami a betegség rossz kimenetelével fenyeget.