Magyarország Eurotransplant-tagsága sikeres

Magyarország 2012-ben történt csatlakozása az Eurotransplanthoz, azaz az európai transzplantációs szövetséghez megteremtette annak lehetőségét, hogy a hazai szívtranszplantációs központban kezelt, sürgős szívátültetésre váró betegek külföldről is kaphassanak szívet az életet jelentő műtéthez – hangsúlyozta az egészségügyért felelős államtitkár  Szolnokon.

Ónodi-Szűcs Zoltán a „Szívre várva” mottóval kezdődött kardiológiai tudományos tanácskozás megnyitójával egybekötött sajtótájékoztatón azt mondta: a csatlakozás sikerét látványosan mutatja, hogy amíg 1992 és 2012 között, tehát 20 év alatt összesen 239 szívátültetés volt Magyarországon, addig 2013-tól 2016-ig, mindössze négy év alatt 209 műtétet végeztek el.
Herczeg Béla, a szolnoki Hetényi kórház kardiológiai centrumának vezetője arról beszélt: az első magyarországi szívátültetés óta a hazai kardiológiai ellátás soha nem látott, robbanásszerű fejlődése következett be. Az országban sorra nyíltak a szívkatéteres laborok, radikálisan csökkent a szívinfarktusos halálozás, ezzel összefüggésben jelentősen nőtt a születéskor várható élettartam.
Az ellátás színvonalában Magyarország elérte, helyenként meg is haladta az európai átlagot, a szívtranszplantáció vonatkozásában pedig a világ élvonalába került – mutatott rá.
Szabolcs Zoltán professzor a fővárosi Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikát képviselve a magyar szívátültetés negyedévszázados jubileumával kapcsolatban azt emelte ki: büszkék arra, hogy az operáltak körében a tízéves túlélés 80 százalékos, a húszéves pedig 45 százalékos.
Herczeg Béla – mint a konferencia főszervezője – jelezte: azért választották az idei szakmai tanácskozás fő kérdéskörének a szívtranszplantációt és a szívelégtelenséget, hogy ezzel is hozzájáruljanak a további fejlődéshez.
Szeretnék elérni, hogy legyen minden orvos számára nyilvánvaló, milyen szempontok alapján lehet kiválasztani azokat a pácienseket, akik a kritériumok alapján alkalmasak a szívátültetésre – mondta.