Majdnem négymilliárd euró a BioNTech féléves nyeresége

A bevétel a tavaly első félévi bő ezerszeresére nőtt

Csaknem négymilliárd euró profitot termelt 2021 első felében a BioNTech német biotechnológiai kutatóvállalat, mely a Pfizer amerikai gyógyszeripari óriáscéggel kifejlesztette az Európai Unióban elsőként engedélyezett védőoltást az új típusú koronavírus ellen.

A 2008-ban indított technológiai vállalkozás a hétfőn közölt beszámolója szerint hat hónap alatt 3,9 milliárd euró (1380 milliárd forint) adózás utáni nyereséget ért el, az egy évvel korábbi 142 millió eurós veszteség után. A bevétel 7,36 milliárd euró volt a január-júniusi időszakban, ami bő ezerszeres növekedés az előző évi 69 millió euróhoz képest.

A növekedés oka a Covid-19 elleni – Comirnaty márkanévvel forgalmazott – oltóanyag iránti kereslet. A készítményt már száznál is több országban és területen használják, és több mint egymilliárd adagot szállítottak belőle.

A Pfizerrel kifejlesztett vakcina a BioNTech első terméke. Az év végéig 2,2 milliárd adagra van biztos megrendelés. További mintegy 800 millió adag elkészítésére is van kapacitás, ezt hamarosan tovább bővítik, így jövőre elérhetik az évi négymilliárd adagot is.

Az eredetileg daganatos betegségek gyógyítására szolgáló szerek fejlesztésére szakosodott BioNTech a története első 12 évében jelentős részben kockázati tőkéből működött, rendre veszteséget termelt, ami megszokott a biotechnológiai startup ágazatban. A Covid-19 elleni vakcina révén világhírűvé vált magyar kutató, Karikó Katalin 2013-ban csatlakozott a nagyjából 1500 embert foglalkoztató céghez. (MTI)