Már elérhető a majomhimlő elleni védőoltás

A veszélyeztetett csoportok és egészségügyi dolgozók kaphatják

A majomhimlő elleni védőoltás az ország több pontján is igényelhető – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

Az oltóanyag elérhető a Semmelweis Egyetem bőr- és nemikórtani klinikáján, a Szent László-kórházban, a józsefvárosi bőr- és nemibeteg-gondozóban, a Debreceni Egyetem klinikai központjának oltási ambulanciáján, a Pécsi Tudományegyetem klinikáján, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórházban és a Szegedi Tudományegyetem bőrgyógyászati és allergológiai klinikáján.

123rf.com

A majomhimlő olyan vírus, amely mérsékelten képes emberről emberre terjedni. Az átvitel általában hosszabb ideig tartó közvetlen szoros kapcsolat útján, testváladékkal – nyál, vizelet, nemi váladék – vagy testváladékkal szennyezett tárgyakkal, például ágyneművel vagy ruhával történhet. Mindezek alapján a majomhimlő elleni oltóanyagot a kockázatnak kitett személyek igényelhetik.

Így oltásban részesíthetők azok a homo- vagy biszexuális férfiak, akiknek szexuális úton terjedő betegség van az elmúlt hat hónapban a kórelőzményeik között, továbbá az ehhez a populációhoz tartozó olyan HIV-fertőzöttek, akik több emberrel létesítenek szexuális kapcsolatot. Az oltóanyag biztosítható azoknak az egészségügyi dolgozóknak is, akik ki vannak téve a vírus terjedésének, illetve azok is – az utolsó kontaktustól számított 14 napon belül –, akikről bebizonyosodik, hogy igazolt majomhimlős emberrel szoros (intim, szexuális) kapcsolatba kerültek vagy közös háztartásban élnek vele.

Nem részesíthető védőoltásban, aki már átesett majomhimlő-fertőzésen vagy akinek majomhimlőgyanús tünetei vannak az oltás időpontjában. Az sem kaphatja meg, akinél oltási ellenjavallat áll fenn. Második oltást nem kaphat, aki az első után igazoltan megbetegedett majomhimlőben.

Az olthatóságról és az oltás szükségességéről minden esetben az oltóorvos dönt. A majomhimlő elleni védőoltás térítésmentes, két adagból áll, melyek négy hét különbséggel adhatók be. A védettség a második adag felvételével alakul ki – tájékoztatott az NNK. (MTI)