Már embereken teszteli a koronavírus

Több mint 400 egészséges ember vesz részt 11 amerikai helyszínen a teszteken.

A világ két legnagyobb, európai vezető gyógyszergyártó vállalata, a Sanofi és a GlaxoSmithKline (GSK) megkezdte a fehérje alapú koronavírus elleni védőoltásuk embereken történő tesztelését – írta a Business Insider.

A teszteken több mint 400 ember vesz részt, 11 amerikai helyszínen. Ez az amerikai StatNews, gyógyászati és egészségügyi oldal szerint szokatlanul magas szám. A teszt második fázisában egészséges, 18 és 49 év közöttieket oltanak be, hogy megfelelően beállítsák mekkora hatóanyagot kell tartalmaznia a vakcinának. Ezután 50 év felettieket is beoltanak a védőoltással.

Fotó: 123rf.com

A két cég egymilliárd vakcinát szeretne előállítani 2021-re, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legújabb kutatása alapján ez azonban leghamarabb 2021 közepére várható.

A két gyógyszergyártó előzetes vizsgálatai alapján ígéretesnek bizonyultak a vakcinák, a tesztek eredményét december elejére várják. Ha a harmadik fázis is sikerül, akkor a hatósági engedélyeket a következő év első felében kaphatják meg a védőoltásokra. Bár más cégek már a tesztek harmadik fázisában tartanak, a Sanofi és a GSK partnersége a kínai résztvevőkén kívül az első, amelyik egy meglévő, már engedélyezett megoldáson alapszik.