Még mindig gyorsan nő a globális antibiotikum-fogyasztás

Az utóbbi két évtizedben azonban már csak a fejletlenebb térségekben emelkedett

Két évtized alatt 46 százalékkal nőtt a globális antibiotikum-fogyasztás – derül ki a Lancet Planetary Health című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányból.

Az antibiotikumok helytelen használata az ellenálló fertőzések fontos oka, az antibiotikumok fogyasztásáról azonban kevés adat áll rendelkezésre – olvasható az Oxfordi Egyetem közleményében. A globális antibiotikum-fogyasztás mintázatának megértése segít bennünket abban, hogy számos közegészségügyi kihívásra választ adjunk – közölte Annie Brown, a tanulmány első szerzője.

123rf.com

A kutatók, köztük az egyetem szakemberei, 204 ország adatait vizsgálták 2000 és 2018 között. Felhasználtak a háztartásokról gyűjtött nagyszabású felméréséket, az Egészségügyi Világszervezet és az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési Központ (ECDC) adatait.

A tanulmány szerint Észak-Amerikában, Európában és a Közel-Keleten magas az antibiotikum-fogyasztás aránya, a Szaharától délre fekvő térségekben és Délkelet-Ázsia egyes részein nagyon alacsony.

Egyes országok között akár tízszeres is lehet a különbség.

Az antibiotikumok globális fogyasztása 46 százalékkal nőtt 2000 és 2018 között. Miközben a magas jövedelmű országokban viszonylag stabil maradt, a közepes és alacsony jövedelmű országokban 76 százalékkal nőtt. A legnagyobb, 116 százalékos növekedést Dél-Ázsiában, valamint Észak-Afrikában és a Közel-Keleten (111 százalék) mutatták ki. (MTI)