Még több Pfizer-vakcinát rendelne az Európai Bizottság

Az oltóanyagok elosztása eleinte döcögős lehet

Az Európai Bizottság tárgyalást kezdett a Pfizer/BioNTech gyógyszercégekkel a már korábban megrendelt 300 millió dózison felüli koronavírus-vakcinák beszerzéséről – jelentette be a testület szóvivője, Stefan de Keersmaecker. Hozzátette, az oltóanyag termelési kapacitásának korlátai nehézségeket okozhatnak az ellátásban.

„Nyilvánvaló hogy ez egy komplex folyamat, amelynek még csak az elején járunk – mondta Eric Mamer, az EB vezető szóvivője arról, hogy az oltóanyagoknak a népességgel arányos elosztása a tagállamok között eleinte akadályokba ütközhet. A bizottság nem felelős azért, hogy tagállamok milyen vakcinát rendelnek, mennyit, illetve hogy milyen módon hajtják végre az oltási programokat – jegyezte meg.

MTI/Komka Péter

A Pfizer/BioNTech-féle oltóanyag forgalomba hozatalát december végén engedélyezte az unió gyógyszerfelügyeleti szerve (EMA) és az Európai Bizottság. Az EMA január 6-án dönt a Moderna biotechnológiai cég által kifejlesztett vakcina forgalomba hozatali jóváhagyásáról.

Az unió végrehajtó testülete eddig hat gyógyszeripari céggel – AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen, BioNtech-Pfizerrel, CureVac, Moderna – kötött hitelmegállapodást, több százmillió adag, különféle hatóanyagú oltószer felvásárláról. (MTI)