Megalakult a Nemzeti Kardiovaszkuláris Laboratórium

Forraradlmian új szemléletű kutatással növelné az egészségben töltött éveket

Megalakult a Nemzeti Kardiovaszkuláris Laboratórium (NKL) a Semmelweis Egyetem (SE) vezetésével. A célja, hogy az öregedéssel összefüggő kardiovaszkuláris betegségek hátterében álló kórélettani mechanizmusokat kutatva új, innovatív prevenciós, diagnosztikai és terápiás eljárásokat fejlesszen.

A Szegedi Tudományegyetem, a 3DHISTECH Fejlesztő Kft., a Neumann Medical Kft., valamint a Pharmahungary 2000 Kft. alkotta konzorcium 5,6 milliárd forintos vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült, szakmai vezetője Merkely Béla, az SE rektora – írja az SE közleménye.

A konzorcium a tagok erőforrásainak összehangolásával azon dolgozik, hogy 2026 februárjáig az öregedéssel összefüggő kardiovaszkuláris betegségek kialakulásában szerepet játszó kórélettani mechanizmusok

“forradalmian új szemléletét kutassa, és annak eredményeire építve új, innovatív prevenciós, diagnosztikai és terápiás eljárásokat fejlesszen ki”.

A közlemény szerint a projekt három kutatási pillére alapvetően járul hozzá ahhoz, hogy csökkentse a szív- és érrendszeri megbetegedések számát, növelje a várható élettartamot és az egészségben eltöltött életévek számát is, a többi között új egészségfejlesztési- és betegségmegelőzési programok kidolgozásával.

A projekt klinikai-epidemiológiai pillérének célja feltérképezni a koronavírus-fertőzés potenciális közép- és hosszútávú kardiovaszkuláris hatásait, multimodális klinikai és részletes utánkövetéses eljárással. Az innovatív gyógyszer-biotechnológiai fejlesztési pillér keretében egyebek mellett meglévő gyógyszerek “újrapozícionálását” végzik majd. Az orvostechnikai és diagnosztikai eszközök, adatbázisok fejlesztése elnevezésű pillér célja pedig új eszközök és a biológiai kor meghatározására alkalmas laboratóriumi teszt létrehozása. (MTI)