Megérkezik Magyarországra a CAR-T technológia

Új terápiával bővülhet a vérképzőszervi daganatos betegségek kezelése

Magyarországon a sejtterápiás lehetőségek még csak korlátozottan állnak rendelkezésre, jelenleg a CAR-T kezelés még nem elérhető. Egy EU-s projekt révén ez hamarosan megváltozhat.

Megkezdődött a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetében a legkorszerűbb sejtterápiás eljárás, a CAR-T kezelés szakmai feltételeinek kialakítása a kezelés meghonosítása érdekében. Ez az új terápia egyes vérképzőszervi daganatos betegségek gyógyításában lehet eredményes. Az Európai Unió támogatásából a Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló kétéves projektnek az a célja, hogy a CAR-T technológiához szükséges eszközök és szakmai tudás hamarosan itthon is rendelkezésre álljon – írja közleményében a kórház.

123rf.com

A CAR-T kezelés a sejtterápiát és az immunterápiát ötvöző innovatív eljárás, mely bizonyos hematológiai daganatos betegségek kezelésében – így a gyermekkori akut limfoblasztos leukémia és a felnőttkori diffúz nagy B-sejtes limfóma kórképek kezelésében – eredményesen alkalmazható. Az eljárás során a kezelést végző orvosszakmai és kutatócsoport a betegek saját immunsejtjeit vértezi fel daganatfelismerő és daganatsejt-pusztító tulajdonságokkal.

A terápia első lépéseként a szakemberek speciális eljárással immunsejteket nyernek a betegtől. Ezután a kinyert sejtek genetikai állományának módosításával képessé teszik azokat a daganatos sejtek felismerésére és elpusztítására. A génmódosítással előállított immunsejtek a kezelés elnevezését adó CAR-T sejtek, melyek a beteg vérkeringésébe infúzión keresztül visszajuttatva hatékonyan képesek felvenni a harcot a daganatsejtekkel.

A világszínvonalú innovatív terápiás eljáráshoz speciális eszközökkel felszerelt laboratórium és magas szintű szakmai ismeretek szükségesek. A nemzetközi együttműködésben most induló, „Országos Intézetek transznacionális és innovációs fejlesztései” elnevezésű program célja az, hogy a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet terápiás palettája bővüljön, és lehetőség nyíljon a legkorszerűbb sejtterápiás kezelések, ezen belül CAR-T kezelés bevezetésére és alkalmazására az onko-hematológiai betegek ellátásában.