Megjelenik a favipiravir a patikákban

A gyógyszert kiváltónak beleegyező nyilatkozatot kell aláírnia

Az eddig csak kórházi kezelés keretében alkalmazott favipiravir hamarosan a gyógyszertárakban is kapható lesz, természetesen csak receptre. Várandós nők nem szedhetik a Covid-19 kezelésére alkalmas szert.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet (OGYÉI) kidolgozta a favipiravir ambuláns alkalmazásával kapcsolatos szakmai protokollt, így a továbbiakban a Covid-19-betegek meghatározott köre otthonában is részesülhet ilyen terápiában – írja a magyar gyógyszerészeknek El Koulali Zakariás országos tisztifőgyógyszerész.

Levelében arra kéri a patikusokat, hogy a gyógyszer kiadásával egy időben adják át a gyógyszert kiváltó személynek a favipiravir alkalmazásával kapcsolatos tájékoztatót, valamint a kezeléshez kapcsolódó beleegyező nyilatkozatot. Ezen dokumentumok átvételét az átvevő aláírásával igazolja.

Fotó: 123rf.com

Külön tájékoztatni kell a gyógyszert kiváltót arról, hogy a favipiravir magzati károsodást okoz, alkalmazása várandós nők esetében ellenjavallt, a fogamzóképes nők és férfiak is csak megfelelő fogamzásgátlás mellett szedhetik. A szer kizárólag vényre adható ki. Adagolása: első napon 2×8 a 2-4. napon 2×3 tabletta, 2 dl vízzel bevéve. Eladási ára 0 Ft.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján azt mondta, a favipiravir bevetésétől a járóbeteg-ellátásban azt várják, hogy

a fertőzés korai szakaszában alkalmazva megakadályozza a súlyos szövődmények kialakulását, így kevesebben kerülnek majd kórházba.

A tabletta formájában szedhető favipiravir a betegség korai stádiumában képes gátolni a vírus szaporodását. Ezért a tünetek megjelenésétől számított 7-10 napon belül alkalmazható a legnagyobb sikerrel.