Megkapta az engedélyt a Janssen vakcinája

Ez az első egydózisú koronavírus-vakcina, amely az EU-ban forgalmazható

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) közölte, hogy forgalmazásra ajánlja az EU-ban a Janssen-Cilag koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyagát. Az Európai Bizottság rögtön meg is adta a feltételes forgalomba hozatali engedélyt.

A Johnson & Johnson csoportba tartozó Janssen vakcinája a negyedik, amely az EU gyógyszerfelügyeleti hatóságának ajánlása szerint hatékony a SARS-CoV-2 koronavírus ellen, de az első, amely egydózisú. Az előző három a Pfizer és partnere, a BioNTech, a Moderna, valamint az AstraZeneca által közösen kifejlesztett oltóanyag.

A Johnson & Johnson oltóanyagában ártalmatlanított adenovírussal juttatják be a koronavírusra jellemző tüskefehérjét a szervezetbe. Az immunrendszer idegen anyagként kezeli ezt a fehérjét, és természetes védekezésként antitesteket és T-sejteket termel ellene. A vakcinában található adenovírus nem képes szaporodni, és nem okoz betegséget – közölték. Az ügynökség a vakcina alkalmazását 18 éves kortól ajánlja.

MTI/Koszticsák Szilárd

A gyógyszerügynökség időközben megkezdte a Novavax és a CureVac által fejlesztett oltóanyagok, valamint csütörtökön az amerikai Eli Lilly bamlanivimab és az etesemivab nevű gyógyszereinek folyamatos értékelését is.

A brüsszeli bizottság október 8-án kötött megállapodást a Johnson & Johnson vállalattal 200 millió adag oltóanyag beszerzéséről, további 200 millió dózis vásárlásának lehetőségével. Uniós beszerzések révén ez idáig 60,7 millió adag vakcinát szállítottak a tagállamokba, amelyekből 43,1 millió adagot adtak be az embereknek. (MTI)